De droogte kost de conserventeelt dit seizoen internationaal zo’n 10% opbrengst. Vooral de teelt in België en Frankrijk kent veel problemen, hier is de opbrengstderving wel 20%.
Dit schetst Adri den Dekker, inkoopmanager bij HAK. Teelt op zwaardere gronden wordt steeds aantrekkelijker voor de conservenfabrikant in het Brabantse Giessen.
Betere opbrengst op zwaardere grond
“Wij halen binnen wat we nodig hebben en dan houdt het ook wel zo’n beetje op”, vertelt Den Dekker over HAK’s eigen situatie. “We moeten veel in het werk stellen om de gewenste volumes te krijgen. Neem de sperziebonenteelt; de nateelt profiteert van de gevallen regen, maar topopbrengsten zullen het zeker niet worden. Daarvoor was het eerder in het seizoen te droog. Op de zwaardere gronden gaat het beter dan in de gebieden met lichtere grondsoorten. Kleigrond houdt vocht nou eenmaal beter vast.”
Bodemkwaliteit aandachtspunt voor HAK
Verbetering van bodemkwaliteit is voor HAK een hot item, benadrukt Den Dekker. “De bodem is ons kapitaal. De laatste jaren is daar te weinig aandacht voor geweest. De laatste jaren komt hier gelukkig steeds meer aandacht voor in de landbouw.”
“In onze invulling van On the way te Planetproof kijken we hier nadrukkelijk naar. Daarom willen al onze producten in een straal van 125 kilometer telen. Dan heb je er meer zicht op. Onze voorkeur gaat daarbij uit naar de zwaardere gronden, dus een teeltverschuiving van zand naar de klei is bijvoorbeeld een goede optie om minder droogtegevoelig te zijn. Dat analyseren we.”
Opbrengsten bruine bonen vallen tegen
Ook dit seizoen zijn de opbrengsten van een aantal producten in bijvoorbeeld Flevoland en de Hoeksche Waard beter dan in Midden-Limburg, ziet Den Dekker.
De bonencampagne loopt nog. De rodebietencampagne begint volgende week. Rode kool groeit nog, dat ziet er volgens Den Dekker behoorlijk goed uit.
“Maar we zijn er nog niet. Bruine bonen, ook een belangrijk artikel voor ons, hebben het moeilijk. Ze zijn laat gezaaid en kwamen in een droog zaaibed terecht. De zetting in de peul is minder dan gebruikelijk. We verwachten daarom tegenvallende opbrengsten.”