Doorgaan naar artikel

‘Hagel kan einde bedrijf betekenen’

Fruitteler Paul Cruijsen uit Dreumel is met de gemeente een gebruik van zijn Inopower anti-hagelkanon overeen gekomen. De fruitteler heeft toestemming om het kanon maximaal 3 keer te gebruiken in een jaar en dat niet ’s nachts te doen.

 

Heeft Cruijsen daarmee een model gecreëerd met beperkte overlast dat ook voor andere telers kan werken? “Ik ga ervan uit dat drie keer gebruik van het kanon genoeg is. We hebben bijstand van Meteoconsult. Zij kunnen ons 24 uur per dag bijstaan om te vertellen of het nodig is. Dat is een soort dubbele check, waardoor we hem niet gebruiken als dat niet nodig is. Zo hebben we hem vorige week zondag niet gebruikt en dat bleek ook niet nodig.”

Met een collegateler Marc- Andre de la Porte heeft Cruijsen twee kannonnen. Beide hebben nu die vergunning. Cruijsen gelooft dat hagel het einde van een bedrijf kan betekenen. “Je kunt alleen nog je brood verdienen met topfruit.”

Twee jaar geleden werd het kanon nog gedoogd door de gemeente, vorig jaar niet meer. Maar nu is in goed overleg tot een maatwerkoplossing gekomen. “We zijn blij dat het zo gelopen is met de gemeente. We denken dat we over vijf jaar kunnen laten zien dat alle ophef een storm in een glas water is. Mensen zijn bang dat we twaalf keer per jaar gaan knallen.”

Zeeuwse fruittelers met hagelkanon denken dat de maatwerkconstructie krap is. “Wat als de vierde keer het toch serieuze dreiging is. Je laat je oogst ook niet kapot gaan”, zegt André Alkema uit Sint-Maartensdijk. Ook fruitteler Vogelaar uit Krabbendijke schiet vaker. Wel zijn de buien in Zeeland onvoorspelbaarder doordat ze van zee komen. “In de Betuwe is het beter te voorspellen.” Vogelaar denkt dat met goede meteorologische adviezen veel winst te halen valt. “Het KNMI heeft gegevens waardoor we dat goed kunnen voorspellen. Weerdiensten moeten daar teveel voor betalen. Ze zitten dus op een stuk waardevolle wetenschap.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin