Terwijl heel Europa de broekriem aantrekt, herhaalde de Europese landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski afgelopen week in een speech nog eens de Europese ambitie om in 2030 25% van het Europees landbouwareaal biologisch te bebouwen.
Dit terwijl vanuit de twee Europese landen met de grootste biologische afzet, Frankrijk en Duitsland, juist de noodklok wordt geluid.
De afzet van biologische producten in Frankrijk loopt in rap tempo terug, zo blijkt uit cijfers van de Franse bio-organisatie Agence Bio. Na al een terugloop van 1,5% vorig jaar, verkopen de supermarkten dit jaar 8,3% minder biologische voedingsproducten. Steeds meer Franse boeren en tuinders stoppen met biologisch.
Ook in Duitsland zit de biologische sector in zwaar weer door rap dalende omzet, slechte prijzen en hoge kosten, zo meldde eerder Agrarheute.
In Nederland verwacht stichting Demeter, het keurmerk voor de biologisch-dynamische landbouw, dit jaar een daling van de omzet. Ook LTO Nederland constateert dat boeren en tuinders merken dat er minder vraag is naar duurzamere producten, nu consumenten door de koopkrachtdaling sneller kiezen voor goedkoop.
Volgens Wojciechowski benadrukken alle uitdagingen van afgelopen jaar echter alleen maar het belang van de Europese doelstellingen voor biologisch. Hij benadrukt opnieuw de ambities om zowel aanbod als vraag naar biologische producten te doen groeien.
Behoud landbouwareaal biologisch
Hij geeft daarbij wel aan: aanbod moet leidend zijn. Laat de productie de vraag volgen en producenten blijven uit de problemen, zo is de gedachte. Gezien de huidige economische omstandigheden lijkt behoud van marktaandeel echter al een flinke uitdaging, laat staan groei. Het is te hopen dat de politiek zijn stimuleringsmaatregelen alleen richt op de vraagkant, om te voorkomen dat de huidige biologische sector nog een extra duw krijgt. Streven naar behoud van het bio-areaal lijkt dan eerder in beeld dan groei.