Sharon Dijksma naar Infrastructuur en Milieu, nieuwkomer Martijn van Dam op landbouw. We mogen uit deze Haagse stoelendans niet de conclusie trekken dat landbouw geen prioriteit heeft, zo wil men de sector doen geloven. De sfeer blijft wel hangen.
Sharon Dijkstra deed het goed op landbouw. Een flink aantal dossiers zit in een beslissende fase, waaronder fosfaatrechten. Bovendien is Nederland in de eerste helft van 2016 EU-voorzitter.
Is de post op infrastructuur zoveel belangrijker, is een gerechtvaardigde vraag, dat Dijksma landbouw verruilt? Ja. Een andere conclusie is er niet, anders zou zij wel blijven. Het is een pijnlijke vaststelling.
Landbouw brengt offer
Politiek zwaargewicht Dijksma moet puin ruimen na het Fyra-debacle. Meespeelt dat zij het dossier kent. Landbouw brengt het offer. Op het Binnenhof speelt even niet dat de sector een van de paradepaardjes van de Nederlandse economie is. Een sector waar koning Willem-Alexander vorige week in China nog mee pronkte.
In beeld: @martijnvdam is de opvolger van @sharon_dijksma. Sharon Dijksma gaat naar @Min_IenM pic.twitter.com/6buWpuv4mZ
— Nieuws EZ (@nieuwsez) 3 november 2015
De ‘restpost’ landbouw
Het is niet de eerste keer dat landbouw een ‘restpost’ is. De sector leverde eerder al het eigen departement in. Bij de zetelverdeling in het VVD/PvdA-kabinet was Co Verdaas een van de laatste namen uit de koker. Dijksma volgde hem al snel op. En nu dan Van Dam. Bestuurlijk onervaren, politiek zeer ervaren. En dat is bij het landbouwdossier, waarin de coalitiepartijen lijnrecht tegenover elkaar staan, van groot belang.