Verschillen in kostprijs en winstgevendheid tussen glasgroentebedrijven zullen verder oplopen de komende jaren. Dat verwacht advieskantoor Accon avm.
Het is waarschijnlijk dat bedrijven die in 2012 al rode cijfers schrijven een zwaar jaar voor de boeg hebben. Volgens adviseur Roland van den Boogaard lopen verschillen verder uit elkaar bij een goed afzetseizoen, maar ook bij opnieuw een minder jaar. Als 2013 goed uitpakt, zullen de financieel zwakkere bedrijven nog niet voldoende hersteld zijn om te investeren, terwijl de bedrijven met een lage kostprijs daartoe wel in staat zijn. “Vooral bedrijven die in de periode 2007-2009 forse spronginvesteringen hebben gedaan, zitten in zwaar weer. De hoge financieringslasten zijn de afgelopen jaren alleen maar verder gestegen. In combinatie met verschillen in productie per vierkante meter zijn dit de belangrijkste oorzaken van grote verschillen in kostprijs en daardoor ook in het resultaat. Bedrijven die in 2012 zwarte cijfers hadden, profiteren hiervan omdat hun kostprijs lager is.”
2012
Terugblikkend was 2012 geen best jaar, constateert Accon. Bij zowel de tomaat-, komkommer- als paprikateelt viel de prijsvorming naar het einde van het jaar tegen. “Na de opgemaakte balans in het derde kwartaal waren de cijfers hoopgevend. Echter, nu de eindbalans wordt opgemaakt, blijken deze toch tegen te vallen. Dit heeft verschillende factoren, zoals de tegenvallende prijsvorming. Ook de oplopende energieprijzen hebben voor veel glasgroentetelers voor een stijging van de kosten gezorgd”, aldus Van den Bogaard.
komkommer
Bij de komkommerteelt komen bedrijven met drie teelten er iets beter uit, vooral omdat de wisselmomenten in periodes vielen met mindere prijsvorming. Van den Bogaard: “De derde teelt is op veel plaatsen eerder geruimd. Vanwege de hogere gasprijzen is gekozen voor een latere start, waardoor de kassen langer leeg zijn blijven staan.”
Bedrijven met twee teelten komkommer en tomaten in de herfst komen er over het algemeen slechter uit. Van den Bogaard: “De middenprijs bij komkommer was lager dan bij bedrijven met drie teelten.
tomaat
Bij jaarronde tomaten is moeilijk een algemeen beeld te geven, door de vele variëteiten. In het reguliere segment trostomaat en paprika is de prijsvorming in oktober en november tegengevallen. De telers van glasaardbeien hebben een beter jaar vergeleken met 2011 door een betere voorjaarsteelt. De najaarsoogst kwam qua prijsvorming moeizaam op gang, maar trok later aan. Vooral de latere telers hebben hiervan geprofiteerd.”