Doorgaan naar artikel

​‘Grotere bladeren vanwege minder licht’

Jeroen Verheul in Maarssen heeft eind week 19 net de eerste stamvruchten van de tweede teelt gesneden.

“We hebben in week 16 en in week 18 overgeplant. In twee gedeeltes, om de arbeid en productie te spreiden. Dat doen we al jaren zo, en dat bevalt goed. Omdat we twee kassen hebben, kunnen we beide teelten apart stoken en watergeven.”

Minder licht

De eerste teelt is naar tevredenheid afgerond. “De kwaliteit was prima. Op een enkel ‘Mycoshaerellaatje’ op het eind na. De productie was natuurlijk wel iets minder dan afgelopen jaar, vanwege minder licht dit jaar.”

Extra vrucht dunnen

Voor de huidige teelt is gekozen voor het ras Dee Viate. “Die geeft een tot twee stambladeren meer dan we voorheen gewend waren bij Lausanna. Toen maakten we de onderste vier oksels schoon, en lieten er voor de rest alles aan zitten. Nu halen we er een vrucht extra tussenuit. Dat gaatje valt mooi in een weekend. Dan hebben we het even wat rustiger.”

Vanwege het gematigde weer worden de bladeren groter dan afgelopen jaar. “Daardoor plukken we nu iets meer blad dan gebruikelijk.”

Beheerste start

Bij de plantenkweker speelde de beperktere lichthoeveelheid ook een rol, en groeiden de planten beheerst op. De planten voor de eerste planting waren dan ook ietsje kleiner dan gebruikelijk. Op de eigen tuin is begonnen met instellingen van 18 graden Celsius voornachten een nanacht van 19 graden. Overdag werd rond de 20 graden aangehouden, eventueel met een blok van 21 graden tussen 10.00 uur en 15.00 uur.

Temperaturen graad verlaagd

Inmiddels wordt al iets rustiger geteeld. De nacht- en voornachttemperaturen in de vroegste teelt zijn met een graad verlaagd, en verder wordt alles op 20 graden Celsius gestookt. “Om de etmaaltemperaturen niet heel ver boven de 22 graden uit te laten komen. We kijken ook goed naar het vocht, tegen Mycosphaerella en schimmelpluis. Dus niet al té veel schermen, en de buis erin houden.”

CO2 goed op niveau te houden

Er wordt normaal op 24 graden Celsius gelucht. Op instraling gaat daar 2 graden vanaf, om de temperatuur niet te snel op te laten lopen bij het ineens doorbreken van de zon, die rond deze tijd al best krachtig kan zijn. Het wordt dan al gauw 26 of 27 graden in de kas. “Dan is nog wel goed, maar het moet niet veel warmer gaan worden.”

Door wat meer gesloten luchtramen, vanwege de bewolktere weersomstandigheden, is het wat makkelijker om de CO2-waarden op niveau te houden. De wkk levert voldoende CO2, al hangt het uiteraard van de stroomprijzen af hoe lang deze draait.

Meer drain realiseren

In de komende dagen zal fors meer water gegeven gaan worden. “In het begin kun je bij het jonge gewas nog wat sparen, om de wortels sterk te houden. Maar nu zitten we bij de vroegste planting al op drie keer de instraling. Als straks de oogst en bloei goed op gang zijn, dan ga je wel wat meer drain realiseren.”

Hij blijft de EC in de gaten houden. “Maar het nieuwe gewas eet veel, dus de EC blijft nog wel laag.”

Spint vanuit vorige teelt

Met plagen is het nog rustig. Verheul heeft nog geen trips, wittevlieg of luis gezien. “Op het eind van de vorige teelt hadden we in één afdeling wel wat spint. Die is daar wat overgelopen naar de nieuwe teelt. We hebben daar direct roofmijten bij uitgezet. En ook extra Phytoseiulus om een beetje te helpen, zodat we het zonder spuiten afkunnen. Dat laatste moet nog blijken, maar ik verwacht dat het wel goed gaat.” Ook de swirskii die ingezet gaat worden, helpt nog een beetje mee tegen spint.

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jeroen Verheul teler

is komkommerteler in Maarssen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin