Doorgaan naar artikel

‘Groter bord doet meer eten’

Meer onderzoek naar slimme technieken kan helpen de consumptie van groente te bevorderen die tijdens de avondmaaltijd op het bord belandt.

Groentebedrijf HAK komt ouders met weigerachtige kinderen te hulp met ‘het helpende bord’. HAK heeft onderzoekers aan het werk gezet om te kijken hoe kinderen een grotere portie groenten kunnen binnenkrijgen. Per definitie vinden ze het vies. Waarom ze dat vinden, wordt niet beantwoord. Maar hoe ze het toch binnenkrijgen, wel.

Ik kan me de discussies aan tafel en de lange eetsessies nog herinneren voordat het bord leeg was. Fundamenteel onderzoek vanuit verschillende disciplines levert leuke oplossingen op. Met nudging-technieken worden kinderen geholpen om meer groenten te eten.

Het helpende bord werkt om te beginnen door ‘spiegelen’. Het brein van een kind spiegelt zich continu aan dat van zijn ouders. Ze doen niet wat jij zegt, maar ze doen wel wat jij doet. Het bord is daarom niet vrolijk en van plastic met een afbeelding erop, maar rond en van keramiek. Net als dat van papa of mama. Dit zorgt ervoor dat een kind het gezonde eetgedrag van de ouders makkelijker volgt.

Lees verder onder de afbeelding

Bord groter, portie groente kleiner

En had u al eens gehoord van de Delboeuf-illusie? Het bord van HAK is groter dan een gewoon kinderbord, hierdoor lijkt de portie groente kleiner. Voor de hersenen lijkt de maaltijd zo veel beter behapbaar. Door ook een verhoogde en gekleurde rand weg te laten wordt deze zogeheten Delboeuf-illusie versterkt.

Geen verhoogde rand dus, maar wel een verdieping. Als er meer van iets op je bord ligt, eet je er automatisch ook meer van. Een verdieping in het bord zorgt ervoor dat je meer groenten kan serveren, zonder dat het meer lijkt.

Groente op witte ondergrond smaakt lekkerder

En een witte ondergrond zorgt ervoor dat onze hersenen de groenten aantrekkelijker vinden, waardoor ze als smaakvoller worden ervaren. De plek waar de groenten liggen, is de witste plek op het bord. Dit helpt om de groente nóg aantrekkelijker te maken ten opzichte van de rest van de maaltijd. En dan nog de tip van ‘de weg van de minste weerstand’: eten dat dichter bij je ligt, belandt ook makkelijker in je buik. Dat kan door het bord te draaien met de groente naar het kind toe.

Inmiddels heeft de tuinbouw met snackgroenten een gezonde snack weten te bevorderen. Maar meer onderzoek naar dit soort slimme technieken kan zeker helpen de consumptie te bevorderen van alle groenten die tijdens de avondmaaltijd op het bord belanden.

Lees ook: Forse verschuiving fruit- en groenteverkoop 2020

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Dick Oosthoek

directeur Groene Erkenningen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin