De appelconsumptie zal de komende jaren stevig stijgen. Dat verwacht de Europese Commissie in haar Agricultural Outlook.
Daarbij ontstaat er ruimte op marken die in toenemende mate afhankelijk worden van import, is de verwachting. Zo zal de uitvoer van Franse appels naar het Verenigd Koninkrijk en Duitsland dalen door meer binnenlandse consumptie. De Europese Commissie verwacht in landen als Frankrijk en Duitsland namelijk een sprong van de consumptie van meer dan 25% in 2030.
De consumptie per inwoner van de EU zal gemiddeld stijgen met 1 kilo per jaar naar 15,7 kilo. Dat is 6%. De stijging komt door de toenemende gezondheidsbewustzijn en het succes van introductie van nieuwe rassen.
Tekorten industriefruit
Tegelijk zal de productie in areaal niet groeien tot 2030, maar zal de productie wel verbeteren, waardoor minder slechte appels en dus minder fruit voor sapverwerking beschikbaar komt. De prijzen voor industriefruit stijgen daarmee, is de verwachting.
Veel hangt af van wat Polen doet, de grootste producent van Europa, die door productie-uitbreiding een zeer dominante partij is op de EU-markt. Een krappe Poolse oogst zorgt voor gunstige marktvooruitzichten bij andere landen in Noordwest-Europa.
Biologische productie remt productiegroei
Polen en Hongarije nemen de komende jaren in belang toe op de Europese markten, terwijl productie in andere landen zal afnemen, waaronder Frankrijk en Duitsland, maar ook Italië. De productie wordt geremd door een groei van biologische productie in de EU, verwacht de Europese Commissie.
De export van appels naar landen buiten de EU zal de komende jaren dalen, is de verwachting. Reden is de strengere fytosanitaire eisen en toenemende zelfvoorzienendheid bij landen als Rusland.