Een mail van overheidsdienst RVO over het controleren en opnieuw indienen van de Gecombineerde opgave zorgt voor grote onrust en frustratie onder agrariërs en adviseurs.
Terwijl een week voor de deadline nog een derde van de Gecombineerde opgaves niet is ingediend, moeten opgaves die wel al zijn ingediend opnieuw worden nagelopen.
Verkeerde waardes bij aanmelding voor ecoregeling
RVO stuurde dinsdag 6 juni een mail naar boeren en tuinders die zich hebben aangemeld voor de ecoregeling in de Gecombineerde opgave. Zij krijgen te horen dat ze door technische problemen misschien een verkeerde waarde te zien hebben gekregen bij het indienen van hun opgave. Het gaat om de drempelwaardes goud, zilver, en brons, voor de ecopremie.
RVO laat weten dat de technische problemen nu zijn opgelost en je nu de juiste waardes te zien krijgt in de opgave. Het agentschap zegt de aangeschreven bedrijven om hun percelen met eco-activiteiten te controleren in de Gecombineerde opgave, en deze vervolgens (al dan niet met aanpassingen) opnieuw op te slaan. Mogelijk blijkt dan dat ze in een andere categorie vallen qua ecopremie dan dat het systeem in eerste instantie aangaf. Vervolgens moeten zij de opgave opnieuw indienen.
Telers zoeken massaal contact met adviseurs
Direct na het verzenden van deze mail namen veel ongeruste boeren en tuinders contact op met hun adviseurs, zo merkten ze onder andere bij Alfa Accountants en Adviseurs. “Gistermiddag was het een gekkenhuis”, zegt adviseur Arjan de Jong van Alfa. Alleen zelf al werd hij door 30 tot 35 klanten benaderd binnen twee uur.
“Het meest frustrerende is dat je op verzoek van RVO de Gecombineerde opgave tijdig hebt ingediend, en dan op 6 juni – een week voor de deadline – zo’n mailtje krijgt”, zegt hij. Hij noemt het te vergelijken met heel Nederland een week voor deadline zijn aangifte inkomstenbelasting opnieuw te laten doen.
De Jong kan niet begrijpen hoe RVO dit zo heeft kunnen doen, voor boeren maar ook voor adviesbureaus die al maanden aan het proberen zijn om de Gecombineerde opgaves allemaal compleet en tijdig bij RVO te krijgen ondanks de grote hoeveelheid vragen en onduidelijkheden.
Is het controleren van al die opgaves te bolwerken voor de deadline van 15 juni? “In ieder geval niet binnen een 40-urige werkweek”, aldus De Jong. Ook LTO – die de gang van zaken onverteerbaar vindt – noemt het praktisch niet uitvoerbaar. De Jong signaleert woensdag een bijkomend probleem: opnieuw is het systeem zeer traag, waarschijnlijk door de grote hoeveelheid personen die weer bij zijn Gecombineerde opgave probeert te komen.
Adviesbureaus pleiten voor herstelmogelijkheid
De grote agrarische adviesbureaus, verenigd in de VLB, pleiten al langer voor een herstelmogelijkheid. De definitieve opgave moet dit najaar gedaan worden, volgens de werkwijze van het nieuwe GLB. Boeren en tuinders kunnen dan bijvoorbeeld aangeven dat het niet lukt om een bepaalde eco-activiteit uit te voeren. VLB wil dat ook andere fouten nog hersteld mogen bij die definitieve opgave, en heeft daarover afgelopen week een tweede brandbrief gestuurd naar landbouwminister Piet Adema.
Adema: Alles wat in het veld gebeurt, dat telt
Adema zegt in reactie op de problemen dat alle boeren betaald krijgen naar wat ze in de praktijk hebben uitgevoerd. “Als je maatregelen hebt genomen waarmee je op goud zou moeten komen, maar waarmee je volgens het systeem nu op zilver komt, dan krijg je aan het eind van het jaar wel op goud uitgekeerd. Dat gaan we echt regelen”, aldus Adema. “Alles wat in het veld gebeurt, dat telt.” Adema wijst erop dat dit jaar een leerjaar is. Wel gaat Adema de NVWA vragen boeren te controleren die een hogere premie claimen dan ze volgens het systeem verdienen.
Hoewel de praktijk leidend is, vraagt Adema boeren toch de opgave te controleren, omdat het wel van belang is dat het goed in het systeem staat. Hij overweegt mede door deze fout bij RVO opnieuw uitstel van de deadline voor de Gecombineerde opgave.
Medeauteur: Mariska Vermaas