Doorgaan naar artikel

Grote fruitfusie België wekt interesse

De simpele toestemming voor de fusie van een nieuwe marktleider in fruit in België wekt interesse in de markt. Niet alles van het besluit is al bekend. Wel lijkt dit te bevestigen dat er ruimte is voor bundeling.

De Belgische Mededingingsautoriteit heeft in de fruitfusie van BelOrta en Belgische Fruitveiling weinig bezwaarlijks gezien. Toestemming kwam er via een versnelde procedure. Dit betekent dat in twee weken in de zomermaanden is besloten dat de fusie geen negatieve effecten heeft voor de markt van telers en consumenten. Als het marktaandeel onder de 50% blijft, mag die verkorte procedure worden gevolgd. Dat roept de vraag op of de Belgische Mededingingsautoriteit ook naar Nederland heeft gekeken. Bij sommige producten is het marktaandeel groter dan 50%. Dat halveert als Nederland meegerekend wordt.

Fruitfusie Nederland 2003

Het is verleidelijk om precies twintig jaar terug te gaan. In Nederland lag een soortgelijke fruitfusie voor, waar een marktpartij van ongeveer 50% zou ontstaan. Twee keer toe werd dit fusieplan tussen The Greenery en Fruitmasters gemeld. Twee keer bleef de toenmalige kartelautoriteit NMa kijken naar het aandeel in Nederland en vreesde prijsstijgingen. Het is om die reden dat het besluit van de Belgische Mededingingsautoriteit interessant is. In Nederland en België wordt dezelfde mededingingsafweging gemaakt.

Voldoende keuze telers

Dit keer is twee weken met telers en marktpartijen gesproken. De focus lag vooral op de vrijheid die er voor telers blijft om hun fruit af te zetten. In het verlengde daarvan is gekeken of er zo niet een te machtig blok zou ontstaan. Ook nu prijsstijgingen zo onder een vergrootglas liggen, is de fusie dus geen extra risico.

De Belgische Mededingingsautoriteit beschrijft het zo. “Het was geen moeilijk besluit om zeker te stellen dat er inderdaad nog genoeg verschillende verkoopkanalen beschikbaar waren voor de grote meerderheid van telers. We hebben veel telers gesproken en met andere marktdeelnemers gesproken om zeker te zijn dat we veilingen niet als aparte markt moeten definiëren. De relevante markt is dus niet beperkt tot alleen de verkoop van fruit door veilingen.” In deze uitleg zit voor Nederlandse partijen een interessante boodschap.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin