Een grote herkomstfraudezaak voor AGF in Frankrijk leidt tot vragen in het Europees Parlement of Europees beleid wel afdoende werkt.
Europees parlementariër Jordan Bardella van de fractie van Identity and Democracy Group wijst in vragen aan de Europese Commissie op een recente, grote Franse herkomstfraudezaak in groente en fruit. Een groothandel in Bouches-du-Rhône verkocht jaren grote hoeveelheden groente en fruit met valse Franse herkomstaanduiding. Vaak betrof het Spaans product. De honderden tonnen groente en fruit belanden in Franse supermarkten. Ook bij Frans toezicht op winkels blijkt vaak iets mis te zijn met de herkomstaanduiding van groente en fruit. Volgens Bardella zou het om 25% van de inspecties gaan. Of dat ook strafbare zaken zijn of fouten, is niet duidelijk.
Kistkaarten
Wel vraagt Bardella naar aanleiding van die zaken hoe de Europese Commissie herkomstfraude nu aanpakt. Ook wil hij weten of dat beleid voldoende is als straks vrijhandelsafspraken ingaan en de herkomstfraude ook die handel kan raken. Op Franse groothandels wordt voor binnenlands product een relatief grote bonus betaald door afnemers. In verhouding met prijzen voor importproduct zijn de verschillen doorgaans groot. Dat maakt de Franse handel relatief kwetsbaar voor deze fraudevorm. Zo kosten grove Franse tomaten op de groothandels in Lyon gemiddeld € 1,90 per kilo op 17 mei. Voor Belgische tomaten is dat € 1,55 per kilo. Vaak is alleen de kistkaart een bewijs voor herkomst. Dat maakt het systeem erg fraudegevoelig.
Nederlandse zaken
Ook in Nederland controleert de overheid op herkomstfraude. De KCB voert die taak uit. Dat leidt in enkele gevallen tot zaken.