Het is heet in de landen waar ik kom. En dat komt niet door klimaatverandering. Telers in deze gebieden zijn dit gewend. Vaak wordt er midden in de zomer niet geteeld. Soms heeft men de beschikking over een geconditioneerde kas waar men in de zomermaanden doorteelt.
Wat opvalt zijn de enorme hoeveelheid insecten die buiten leven. Als je rond de kas loopt, word je continu aangevallen door een veelvoud aan insecten. Het is dan zaak om binnen alles op orde te hebben. De tijd van alle problemen chemisch oplossen is voorbij. In veel landen zie je de biologische bestrijding steeds beter gaan.
Gewend aan chemie: dat zie je aan de rijen voor de apotheken
Toch is de neiging om terug te vallen op chemie groot. Dat komt ook omdat men gewend is veel chemie te gebruiken. Je ziet dit aan de vele apotheken met overal lange rijen. Mensen gaan naar huis met tassen vol medicijnen. Dit is het gevolg van de slechte eetgewoonten en de al even slechte luchtkwaliteit. Men trekt deze gewoonte door in de teelt waar nog veel meer bestrijdingsmiddelen zijn toegelaten dan in ons land.
Maar je ziet dat grote supermarktketens hier oog voor krijgen en eisen gaan stellen aan gezonde voeding. Onze taak is dan om het evenwicht strak te controleren en op het juiste moment in te grijpen.
Energiekosten in Nederland
We moeten ons wel realiseren dat ons milde klimaat in Nederland vele voordelen kent. Het enige probleem bij ons is het gebrek aan licht in de winter. Laat dat nou technisch eenvoudig op te lossen zijn. Het probleem zijn de enorm hoge energiekosten. In veel andere landen speelt dit niet. Als je per saldo de hoeveelheid energie voor koeling en verwarming vergelijkt met de energie die wij in Nederland voor belichting nodig hebben, zal blijken dat ons land per kilo product veel beter uitkomt.
Het zou leuk zijn dit gegeven eens te delen met beleidsmakers voor klimaatdoelstellingen. Wat je nu ziet, is dat steeds meer producten geteeld worden in landen waar de energie goedkoop is en de footprint groot.