Doorgaan naar artikel

Grote en smakelijker tomaten telen met zout water

Wanneer tomaten zout water krijgen, levert dat smaakvollere tomaten op. Dat blijkt uit onderzoek naar de invloed van droogte- en zoutstress op tomatenplanten aan de Universiteit Gent.

Tijdens het onderzoek kon met plantsensoren de waterbehoefte van de plant continu gevolgd worden. Zo is het volgens de onderzoekers mogelijk het beste van twee werelden te combineren: grote én lekkere tomaten. Een hoger zoutgehalte zorgt ervoor dat de tomatenplanten het water minder gemakkelijk kunnen opnemen. “Dat is een beter controleerbare manier om de hoeveelheid opgenomen water te beïnvloeden dan bijvoorbeeld gewoon meer of minder water te geven aan de planten”, verklaart professor Kathy Steppe van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent.

Sapstroommeting

Om precies te weten hoeveel water de planten op elk moment nodig hebben, zijn plantsensoren een handig instrument. Deze sensoren doen continu metingen, wat voor een efficiëntere opvolging van de plant zorgt. “We bekeken onder andere de stengeldiameter van de plant en de hoeveelheid water die erdoor stroomt. Zo kunnen we precies bepalen hoeveel water de plant nodig heeft”, zegt de Gentse professor. “Als de stengel van een plant vlak na het water geven onmiddellijk dikker wordt, had hij water te kort. Je kan het vergelijken met een glas water direct leegdrinken als je dorst hebt.”

Variabele zoutgehaltes

In zijn promotieonderzoek zette Bart Van der Wal de metingen met plantsensoren in een wiskundig model om te groei van planten en vruchten te kunnen voorspellen en in te grijpen als de effectieve groei niet overeenkomt met de voorspelling. “Op termijn willen we met variërende zoutgehaltes kunnen spelen tijdens de proeven om de verschillende effecten nog beter in kaart te brengen”, aldus Steppe.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin