Brancheorganisatie Cumela, PVO Oost-Nederland, LLTB, Platform Veilig Ondernemen Limburg en de landelijke politie roepen ondernemers in de agrarische sector om hun gps-apparatuur te registreren, markeren en demonteren en om verdachte situaties te signaleren en te melden bij de politie.
Gps-diefstallen zijn al jaren een groot probleem. Niet alleen landelijk maar ook in Noord- en Midden-Limburg neemt het aantal gps-diefstallen momenteel weer toe, zo concludeert de LLTB uit signalen van leden. In het kader van de nieuwe Stop Diefstal-campagne zijn door LLTB-leden inmiddels al meer dan 100 markeersets besteld.
Adequaat middel
“Registreren en markeren is een adequaat middel om gestolen spullen terug te vinden, zoals recent ook is gebeurd in Oost-Europa, waar een partij gps-apparatuur terug gevonden is, afkomstig uit Nederland. Zorg dus dat de politie de serienummers heeft”, zegt Thijs Rompelberg, lid van PVO Limburg en portefeuillehouder bij de LLTB.
Gps-apparatuur is een gewilde buit voor criminelen en het verdwijnt vervolgens vliegensvlug de grens over. Ondernemers blijven met een grote kostenpost achter. Denk aan braakschade, stilstaande apparatuur en de kosten van de apparatuur zelf. “Daarom brengen we met genoemde partners met de Stop Diefstal-campagne vier stappen onder de aandacht om diefstallen zoveel mogelijk te voorkomen: registreer, markeer, demonteer en signaleer. Als LLTB pleiten we voor een vijfde stap. Vergeet niet aangifte te doen, want zonder aangifte kan de politie niets”, aldus Rompelberg
Meedoen aan de Stop Diefstal-campagne
Cumela startte twee jaar geleden, samen met LLTB en PVO Limburg de eerste Stop Diefstal-campagne om een halt toe te roepen aan het oplopende aantal diefstallen van gps-apparatuur. Het belangrijkste effect van de Stop Diefstal-campagne is dat geregistreerde en gemarkeerde apparatuur lastiger te transporteren en verhandelen is en daardoor onaantrekkelijk voor criminelen. Omdat het aantal diefstallen weer oploopt is de campagne heropend.