De grotere en energetisch meest efficiënte aardwarmteprojecten vallen af als gevolg van nieuwe voorwaarden van de subsidieregeling SDE+.
Dat stelt Platform Geothermie na de publicatie van de regeling voor exploitatiesubsidie door het ministerie van EZ. Door beperkende maatregelen in te bouwen voor grote projecten met diepe boringen vallen circa vier tot zes grote aardwarmteprojecten af, verwacht het Platform dat samen met LTO Noord Glaskracht een persbericht uitstuurt.
Veruit de meeste aardwarmteprojecten in Nederland vinden in de tuinbouw plaats, maar steeds vaker zijn dit diepere boringen, zegt LTO Noord Glaskracht, dat overigens verwacht dat plannen voor boringen op gangbare dieptes (2 tot 2,5 kilometer) niet geraakt zullen worden.
Eén van de bekendste diepe aardwarmteprojecten in de tuinbouw is Geopower Oudcamp met onder meer Lans Tomaten. Zij worden niet getroffen door de versobering, zegt een woordvoerder. De aanvraag is in 2012 gedaan, waarvoor een ruimere regeling geldt. Zeker twee andere projecten in het Westland zijn in voorbereiding voor diepe boring, een groep tuinders in de buurt van Monster en FloraHolland. Het is niet duidelijk wat de gevolgen voor deze plannen zijn.
Het Platform Geothermie is gekant tegen de versobering van de voorwaarden voor aardwarmte. Het ministerie van EZ vindt dat te veel geld uit de regeling nu naar aardwarmte gaat. “De helft van het budget gaat naar geothermie, en ik zou er ook de pest in hebben als ik met windenergie werkte, maar de regeling kijkt vooral naar goedkope energievormen en aardwarmte is dat wel”, aldus voorzitter van het platform Victor van Heekeren in oktober toen plannen voor versobering bekend werden. Circa 700 miljoen euro van de SDE+ -gelden gaat in 2012 naar aardwarmte, maar dat was een piek, stelt het platform. Voor 2013 verwacht het platfom tien tot vijftien nieuwe aardwarmteprojecten, maar met de huidige plannen met de SDE+-regeling zal dat dus lager worden.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/