Doorgaan naar artikel

‘Grond soms als beton zo hard’

Chris en Huib Bos telen sinds 1997 spruitkool in Zevenhuizen. Eerder zaten de broers, toen met hun ouders, op een bedrijf in Bergschenhoek.

Behalve spruitkool telen de broers Chris en Huib Bos aardappelen, tarwe en uien op kleigrond van 30 tot 50% afslibbare delen. Beregenen is er geen probleem. De spruitkool volgt meestal na aardappelen, dat past het beste. “We telen veel late spruitkool, zou je de gewasvolgorde omkeren, dan past dat vaak niet”, licht Chris Bos eind april toe.

Als beton en verrot geregend

Als de aardappelen van het veld zijn, wordt de grond standaard los getrokken met een paragrubber en soms ook gespit. Dat is normaliter toereikend voor het planten van spruitkool. Dit voorjaar was hier en daar extra voorbereiding nodig, op stukken die na rooiwerk niet helemaal ongeschonden voor de dag kwamen. “Die hoeken moesten we tevoren eerst los trekken. Verder moesten we sommige stukken voorafgaand aan het planten beregenen. Het lag er soms bij als beton, zo hard, verrot geregend na een winter zonder vorst. Het is misschien wel vijftien jaar geleden dat het er in het voorjaar zo bij lag.”

Ondergrond kurkdroog

De eerste spruitkoolplanten gingen rond 1 april de grond in. “Toen ging het nog leuk, op lichte grond met voldoende vocht onderin. Het leek er toen nog niet op dat het zou veranderen, dat viel dus hard tegen.” Op 29 april is zowat twee derde van de oppervlakte spruitkool geplant en alles beregend, want de ondergrond is kurkdroog. “Waar de grond grof viel, moet nogmaals beregend worden.” Over het huidige, miezerige weer. “Afwachten wat dat oplevert.” Afwachten geldt wat Bos betreft ook voor de ontwikkeling van ziek en zeer, nu zaadcoating niet meer kan en alleen Tracer op de tray nog mogelijk is.

Bemesting en onkruid

De bemesting voor spruitkool bestaat uit een beperkte fosfaatgift voorafgaand aan het planten plus polysulfaat voor de zwavelvoorziening. De stikstofbemesting is in de vorm van urean die volvelds wordt gespoten, aldus uitkomend op zo’n 200 kilo zuivere N per hectare. De onkruidbestrijding gaat normaal met Centium plus Springbok. “Doe je die behandeling voorafgaand aan een beregeningsronde, dan werkt dat fantastisch. Wat je niet wil, is dat die middelen tijdens regen te diep inspoelen, met gevoelige rassen als Abacus kun je dan in de problemen komen. Daarom hebben we vorig week alles behandeld.”

Auteur: Joost Stallen

Share this

Afbeelding
Chris Bos

spruitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin