Teelt en handel willen bij de aanpak van volgende crises niet meer afhankelijk te zijn van traag werkende overheden, maar zelf vergaande instrumenten kunnen toepassen.
Teelt en handel hebben zich bij het ministerie uitgesproken voor permanente interventie. Nu kan het ministerie alleen bij een structurele crisis interventie inschakelen, maar bij de uitvoerende organisatie RVO ontbreekt de kennis, blijkt uit een rondgang. Het duurt dan te lang om zo’n regeling op te tuigen. De sector kijkt daarvoor naar België waar die interventiemogelijkheid wel permanent bestaat en sneller wordt ingegrepen. De schade blijft daardoor beperkt. De prijzen zakken niet ver weg. “In België zijn ophoudprijzen en is de prijs 30 cent voor paprika. Daaronder wordt gewoon niet verkocht”, laat koepel DPA weten.
Marktafspraken
Verder willen teelt en handel een regeling waar bij een structurele crisis zonder toestemming van Brussel productie-afspraken mogelijk zijn. “We hebben geleerd van deze crisis”, zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat. ,,Hoe sneller we kunnen handelen, des te minder de schade zal zijn. Een agrarische markt vraagt nu eenmaal om snel handelen. Daar zullen we ons de komende periode hard voor maken.” Volgens koepel voor afzetorganisaties DPA is de mogelijkheid voor zo’n regeling opgenomen in het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid. Volgens het GroentenFruit Huis liggen er in de toekomst ook mogelijkheden in nieuwe regels voor Integrale Brancheorganisaties, maar zover is het nu nog niet.
In de glasgroentesector wordt nagedacht over productiebeperking vòòr het planten in de kas. Daarvoor moet eerst de ruimte voor zulke marktafspraken (crisiskartel) worden bepaald door de Europese Commissie. Nederland heeft daarvoor de afgelopen twee dagen opnieuw gepleit.
Juichen
De partijen juichen de heropening van het noodfonds toe. Wel noemen ze het jammer dat de Europese Commissie bij het bepalen van de hoogte van het bedrag uit gaat van de directe export van een lidstaat naar Rusland omdat Nederland ook veel via Litouwen naar Rusland exporteerde. Dat is nu niet meegenomen. Ook pleiten de organisaties voor een overgangsregeling voor telers die al eerder een melding voor het noodfonds gedaan hadden, maar die door het sluiten van de eerste regeling tussen wal en schip dreigen te vallen.