De opkoopregeling van de EU en nationale interventieregeling via GMO lopen vooralsnog af volgende week woensdag.
Daarmee zou een vangnet onder de groente- en fruitafzet vervallen. De sector pleit voor verlenging van de maatregelen, nu de boycot door Rusland niet snel beëindigd lijkt te worden, omdat de EU de sancties tegen Rusland heeft verlengd. Het ministerie is met de sector in gesprek over preventiemaatregelen. Het ministerie van EZ wil niet zeggen of het gaat om verlenging van de GMO-interventiemogelijkheid.
De commissie fruit en groente van de Europese landbouwkoepel Copa-Cogeca vergadert vandaag (woensdag) over verlenging van de EU-steunmaatregelen. Copa-Cogeca wil verlenging van de regeling, zeker nu de lopende regeling nog lang niet ingetekend is. De Europese Commissie vindt echter dat de groente- en fruitsector nu tijd genoeg heeft gehad om zich aan de nieuwe situatie aan te passen en andere markten op te zoeken. De uitkomst is daarmee onduidelijk.
Niet vol
De lopende steunmaatregel van de Europese Unie (naar aanleiding van de boycot door Rusland) voor groente en fruit leidt tot minder aanvragen dan in het najaar. Tot nog toe is vanaf begin dit jaar voor 31 miljoen euro steun aangevraagd en product ter interventie aangeboden. In de vorige periode was dat 60 miljoen euro. In tonnage is het nog minder; 97.000 ton is een derde van het volume van de vorige periode. De regeling loopt tot 1 juli.
Voor appels wordt nog wel de meeste steun aangevraagd, tijdelijk was een opleving voor tomaten zichtbaar. Opvallend is dat vrijwel evenveel wordt aangevraagd door GMO-erkende telersverenigingen en niet-erkende verenigingen.