Conservenfabrieken blijven voorlopig buiten afschakelplannen bij een gascrisis.
Dat laat koepel Vigef weten desgevraagd. Eerder stelde energieminister Rob Jetten dat de verwerkers van land- en tuinbouw geen beschermde afnemers zijn. Daarmee komen zij, net als bijvoorbeeld de papierindustrie, eerder voor afschakeling in aanmerking bij oplopende gastekorten. Wel stelde Jetten dat ook naar de effecten van de keten gekeken wordt. Kunnen erwten daarmee nog geoogst worden bijvoorbeeld?
Vigef laat weten dat voor haar leden voorlopig geen gevolgen dreigen omdat zij relatief geen grootafnemer zijn van gas. Gesprekken met het ministerie daarover lopen niet direct via Vigef, maar via de koepel voor de levensmiddelenbranche FNLI. Of andere voedselverwerkende takken dan wel eerder afgeschakeld worden, is niet duidelijk.
Ook is niet duidelijk of de groenteverwerkers hiermee gelijk gesteld zijn aan de beschermde groep afnemers, zoal glastuinbouw. De gasvraag is ook seizoensgestuurd en niet jaarrond even groot.
Geen hogere alarmfase
Jetten liet vrijdag in ieder geval weten nog geen aanleiding te zien voor Nederland om een hogere alarmfase af te kondigen in verband met de verminderde beschikbaarheid van gas. Hij zei dat vlak voor aanvang van de wekelijkse ministerraad. Duitsland zette die stap donderdag al wel, omdat Rusland minder aan dat land levert.
Het kabinet besloot eerder deze week wel het crisisplan te activeren waarin beschreven staat welke maatregelen nodig kunnen zijn om eventuele gastekorten het hoofd te bieden. Vooralsnog blijft het hoofdzakelijk bij een aansporing aan bedrijven en huishoudens om spaarzaam met gas om te gaan.
Daarnaast heeft het kabinet de productiebeperkingen opgeheven voor kolencentrales. Daardoor is de komende tijd minder gas nodig om elektriciteit op te wekken, wat kan helpen bij het aanleggen van voldoende voorraden voor de komende winter.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/