In de groenteprijzen in winkels zit bijna geen beweging. Ze blijven wel 20% boven het niveau van 2021.
Het is opvallend hoe weinig de Nederlandse winkelprijzen voor groente in september bewegen. Het lijkt een status quo ten opzichte van augustus en de voorgaande maanden. Dat is voor bewerkte groenten wel voor te stellen, maar ook de prijs voor verse groenten beweegt niet ten opzichte van de maand ervoor.
Prijzen op ander niveau
Dat is anders als je verder terug gaat in de tijd. Het lijkt erop dat de groenteprijzen zich afspelen in een andere divisie met structureel hogere prijzen. Dat is circa circa 17 tot 25% boven het niveau van voor de energiecrisis.
Dat de prijzen voor bewerkte groenten verder stijgen dan bij vers, is verklaarbaar. De kosten voor verpakking en energie zijn hoger bij conservengroente en dat is verdisconteerd in de prijs.
De lagere energieprijzen dit jaar kunnen mogelijk later dit jaar in scherpere contractprijzen worden teruggegeven aan de consument.
Conserven een aanzienlijk aandeel
Hoe groot zijn deze categorieën bewerkte groente? Diepvriesgroente is een heel klein pakket producten in de boodschappen van de consument. Die geeft 10 keer zoveel uit voor verse groente. Bij conservengroente liggen de uitgaven wil enigszins in de buurt van vers product. De uitgaven zijn een derde kleiner voor conserven dan voor verse groente. In coronatijd lagen de uitgaven voor conserven overigens een stuk hoger, omdat klanten toen houdbare groente hamsterden.