Groenten & Fruit Actueel
||

GroentenFruit Huis wil initiatief sector bij opleggen dwingende afspraken

Premier Dick Schoof, Fleur Agema (PVV), Sophie Hermans (VVD) en Eddy van Hijum (NSC) Tijdens de presentatie van het regeerprogramma van het kabinet-Schoof. Foto: ANP Hollandse hoogte / Phil Nijhuis

Premier Dick Schoof, Fleur Agema (PVV), Sophie Hermans (VVD) en Eddy van Hijum (NSC) Tijdens de presentatie van het regeerprogramma van het kabinet-Schoof. Foto: ANP Hollandse hoogte / Phil Nijhuis

GroentenFruit Huis wil graag zelf verantwoordelijkheid nemen als de regering producenten meer mogelijkheden wil bieden voor het algemeen verbindend verklaren van collectieve afspraken.

Dat zegt GroentenFruit Huis in een reactie op het regeerprogramma. Daarin kondigt het kabinet een onderzoek aan ‘hoe we de uitvoering dichter bij de ondernemer kunnen versterken door producenten- of brancheorganisaties meer mogelijkheden te bieden voor het algemeen verbindend verklaren van collectieve afspraken’. Daarvoor gebruikt de regering de term productschappen 2.0.

De groente- en fruitsector wil graag zelf verantwoordelijkheid nemen op verschillende dossiers, schrijft GroentenFruit Huis in een reactie. “Algemeen verbindend verklaren kan zeker helpen, zeker als snel en effectief sectoraal handelen nodig is, zoals bij crisissen, uitbraak van ziektes, alsook maatregelen in relatie tot voedselveiligheid.”

Nationale voedselstrategie

GroentenFruit Huis ziet meer lichtpuntjes in het regeerprogramma. “Het ontwikkelen van een integrale nationale voedselstrategie in 2025 en het zich hard maken voor een Europese voedselstrategie juichen we toe.” Daarbij moet de plantaardige productie en een goed verdienmodel voor telers centraal staan.

GroentenFruit Huis is ook blij met de aandacht die het regeerprogramma legt bij uitvoering van Europees beleid en daar geen nationale regels overheen te leggen. “Voor de afzetketen in groenten en fruit is een gelijk speelveld op de Europese markt heel belangrijk. Aanvullende – nationale – regels leiden tot meer regeldruk en daarmee prijst Nederland zich uit de markt. Een voorbeeld van beleid waarbij dit moet worden voorkomen, is de uitvoering van de nieuwe Europese verpakkingsverordening. We vragen het kabinet nationale uitzonderingslijstjes te voorkomen.”

Vrees voor nieuw duurzaamheidsbeleid

Ander beleid dat verder gaat dan Europese regels is de dreigende Nederlandse uitbreiding van het aantal sectoren dat in het Europese CO2-handelssteem ETS2 moet meedraaien. Ook het voorkomen van zware administratieve lasten bij implementatie van nieuwe duurzaamheidsafspraken met afnemers (CSRD) is hier een voorbeeld van.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers