Doorgaan naar artikel

GroentenFruit Huis: goede afspraken nodig over meerprijs extra eisen

De groenten- en fruitsector staat voor een interessante verandering in de keten. Beloningsystemen voor bovenwettelijke duurzaamheidseisen doen hun intrede. GroentenFruit Huis denkt dat dit geborgd moet worden in afspraken, ook over btw.

Het keurmerk Beter voor Natuur en Boer is officieel van start gegaan. De meerprijzen zijn bekend. Nieuw is dat ook tegenhanger On the Way to PlanetProof met een beloningsysteem komt in 2024.

Dit is een interessante periode om over meerprijzen te praten, omdat afzetpartijen nu in onderhandeling zijn met retail over de contracten voor 2024. Volgens directeur van GroentenFruit Huis Richard Schouten zijn goede afspraken mogelijk om die meerprijs in te voeren, zonder dat het een sigaar uit eigen doos wordt voor telers.

Bovendien brengt deze ontwikkeling ook de discussie over btw-vrijstelling voor groenten en fruit terug op tafel. Voor veel klanten is de meerprijs niet betaalbaar en supermarkten zullen het niet uit eigen zak blijven betalen.

Lees ook: Dit is meerprijs per AGF-product in Beter voor Natuur & Boer

Hoe kijkt u aan tegen de deze week opgerichte stichting Beter voor Natuur en Boer en de teeltschema’s, inclusief meerprijzen?

“Ik denk dat het een uitwerking is van wat eerder is aangekondigd. We zien dat verschillende supermarkten verschillende wensen hebben. De ene groep kiest voor Beter voor Natuur en Boer, de andere houdt al jaren vast aan PlanetProof. Het is goed om te melden dat ook bij On the Way to PlanetProof binnenkort de uitwerking bekend wordt van een beloningsysteem. Daarnaast is er ook het Skal-certificaat voor bioteelt. Straks zijn er dus drie keurmerken die alle groenten en fruit afdekken in certificering in ons land. Daar moet je trots op zijn. In het buitenland is dat ondenkbaar.”

Ligt die beloning voor PlanetProof in de lijn met die voor Beter voor Natuur en Boer?

“Ik kan daar nog niets over zeggen, maar zowel teelt als milieu-organisaties en retail zijn bij de uitwerking betrokken.”

U zei eerder niet te begrijpen waarom er twee keurmerkorganisaties naast elkaar moeten komen. Hoe kijkt u er nu tegenaan?

“Uiteindelijk zou het slim zijn van de twee partijen om na te denken om het samen te brengen. We zijn er groot voorstander van om kritisch hierover na te denken.”

Het systeem moet ACM-proof zijn

Hoe voorkomt u dat het een sigaar uit eigen doos wordt, dat inkopers harder gaan inkopen om de meerprijs terug te verdienen?

“In principe moet het zo zijn dat het beloningsysteem apart staat van de inkoopprijs. Als je vermenging krijgt, gaat het mis. Ik mag mij niet met prijzen bemoeien vanuit onze positie als brancheorganisatie. maar een beloningsysteem voor duurzaamheid moet apart staan van de inkoopprijs en mag niet door elkaar heen lopen, het is een beloning voor bovenwettelijke prestaties. Het kan niet zo zijn dat een inkoper zegt: ik betaal je 5 cent meer dus de inkoopprijs kan 5 cent omlaag. Het systeem moet ACM-proof zijn. Blijft natuurlijk staan dat wij als GroentenFruit Huis vinden dat het fijn is dat zowel Albert Heijn als andere supermarkten dit nu omarmen en met een beloning komen.”

Hoe denkt u dat het doorspeelt in de winkelprijs en inflatie? Een aantal producten zal stevig in prijs omhoog gaan.

“Hoe supermarkten het doorberekenen weet ik niet, maar als sector zijn we nog steeds voor btw-vrijstelling op groenten en fruit. We gaan ervan uit dat een nieuw kabinet inzet op gezondheid en duurzame productie. En dat samen met de sectoren en ketenpartijen willen bereiken. Bij verduurzaming moet je wel werken met een transitie, dus niet iets verbieden zonder zicht op perspectief.”

Dat er één keurmerk bij komt, vindt u dus niet erg?

“In principe zijn wij geen voorstander van allerlei verschillende keurmerken met eigen wensen. We streven naar minder keurmerken en benchmarking. Kijk, als we Europese standaarden gaan gebruiken voor bijvoorbeeld CO2-meting gebaseerd op de Europese rgelgeving PEFCR, dan hoef je dat één keer te meten en alle Europese supermarkten kunnen het omarmen. In de EU zijn 40 tot 50 duurzaamheidssystemen. We hopen op een standaardisatie de komende jaren. Niet alleen voor die meting van CO2, waarvoor we de Hortifootprint ontwikkelen, maar ook voor standaardisatie van meting van bijvoorbeeld watergebruik en de impact van gewasbeschermingsmiddelen.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin