Nederland richt bij de inzending voor de Duitse land- en tuinbouwbouwbeurs Grüne Woche veel aandacht op groenten en fruit.
De spotlights voor Nederlandse exposanten zijn dit jaar vooral gericht op de teelt van groenten en fruit, getuige de wervende teksten van RVO voor bedrijven die op het Nederlandse paviljoen staan. Nederland als kampioen in zaaigoed en kassenbouw, biologisch, minder verspilling, kringlooplandbouw en natuur-inclusief.
Nederland speelt daarmee in op een belangrijke internationale discussie op de beurs. De Grüne Woche is namelijk het decor van een belangwekkend congres waaraan tachtig ministers deelnemen en bedrijfsleven. Dat is het Global Forum for Food and Agriculture (GFFA). Het Duitse landbouwministerie organiseert het congres met het thema: Transformatie van voedselsystemen, een wereldwijde respons op meerdere crises.
Anders dan anders
Traditioneel wordt het Holland Paviljoen op de Grüne Woche in Berlijn als eerste geopend in bijzijn van de landbouwministers van Duitsland en Nederland. Daarna is normaliter ook de presentatie van de exportcijfers van de landbouw. Maar dit jaar niet.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft dit jaar besloten om de presentatie van de exportcijfers van de landbouw niet te koppelen aan de Grüne Woche. Deze internationale landbouwbeurs is de officieuze opening van het Europese landbouwjaar. Iedereen die er ook maar een beetje toe wil doen in de landbouw(politiek), reist deze week af naar Berlijn.
Het Thema is ‘Lecker, nachhaltig und von nebenan’, oftewel ‘Lekker, duurzaam en van dichtbij’. 1.400 standhouders uit 60 landen zetten hun boeltje neer op een beursvloer van een luttele 115.000 vierkante meter.
Nederlandse ministers en Kamerleden naar Grüne Woche
Vanuit Nederland gaan zowel stikstofminister Christianne van der Wal als landbouwminister Piet Adema. Ze nemen een delegatie van Eerste en Tweede Kamerleden met zich mee. Voor zowel de ministers als een heel aantal Kamerleden is het hun eerste bezoek aan het landbouwspektakel, de afgelopen jaren ging het immers door de coronapandemie niet door.
Ook landbouwlobbyisten, Europarlementariërs en -commissarissen en vertegenwoordigers van lagere overheden, gedeputeerden en wethouders, zijn van de partij. Vrijdagochtend is een grote Nederlandse delegatie bij de opening van het Nederlandse paviljoen, waar ook Frau Antje in traditionele kleding rond zal lopen en hoogstwaarschijnlijk kaas uitdeelt.
Politiek achter de schermen
Dat is voor de schermen. Achter de schermen en buiten de muren van de beurshallen is de Grüne Woche de plek waar op politiek gebied veel gebeurt. Vijf jaar geleden maakte toenmalig minister Carola Schouten van de samenkomst gebruik om sectorvertegenwoordigers van de melkveehouderij in te lichten over wat later de affaire ‘kalverfraude’ werd. Tijdens de laatste editie, in 2020, speelde stikstof de hoofdrol. Dat zal dit jaar niet veel anders zijn.