Er komt een ‘ambassadeur’ ter bevordering van de consumptie van groente en fruit. Vast goed bedoeld. Maar te vrezen valt dat het uitdraait op een staaltje suffige symboolpolitiek.
Gisteren gezien op Max: een clubje doorsnee te dikke Nederlanders gaat op gezond dieet in het tv-programma ‘Hoe word ik 100?’. Een kek kokkinnetje met wat tips en recepten (minder koolhydraten, meer groente en fruit) krijgt in een week voor elkaar dat twee van de mannen zo goed als van hun Diabetes Type 2 af zijn. Ze kunnen stoppen met insuline spuiten.
Het aan het programma meewerkende artsenpanel heeft nog nooit zoiets meegemaakt. Een van de twee mannen vraagt zich hardop af waar zijn huisarts al die jaren mee bezig is geweest. En ik denk: wanneer zien we nou eindelijk met zijn allen eens het licht?
Voedselbeleid EZ
Staatssecretaris Van Dam schijnt een dezer dagen eindelijk met het lang verwachte Voedselbeleid te komen. Ruim twee jaar geleden adviseerde de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid het kabinet om alles wat met productie en consumptie van ons voedsel te maken heeft in één integraal beleid om te zetten. In plaats van met apart gezondheidsbeleid, landbouwbeleid en milieubeleid – om slechts drie soms heel verschillende kanten op lopende hoofdlijnen te noemen – zou de overheid vanuit één voedselvisie moeten denken en werken, met logischerwijs ook een Minister van Voedsel.
Zaak van leven en dood
Dat het kabinet weinig haast heeft gemaakt met dat voedselbeleid en dat het slechts een staatssecretaris is, die ermee gaat komen geeft al wel aan dat de prioriteit te laag is. De komende verkiezingen zullen er ook wel niet over gaan. Maar waarom eigenlijk niet? Voeding is een zaak van leven en dood. Of toch in elk geval van gewoon gezond of doorkwakkelen met elke dag ik weet niet hoeveel verschillende pillen en elk jaar akelig veel bezoeken aan artsen en ziekenhuizen.
Een keiharde aanpak van ongezonde voeding (gemaakt door fabrikanten die het niet veel kan schelen en gegeten door consumenten die het ook niet kunnen helpen) is uiteindelijk zo niet de enige dan toch wel ruimschoots de beste en goedkoopste en gezondste manier om de overvolle medicijnkasten van al die doorsnee iets (of veel) te dikke wat leger te krijgen.
Aanjager of ambassadeur
Staatssecretaris Van Dam en minister Kamp van EZ hebben in hun begroting op Prinsjesdag aangekondigd dat er een ‘aanjager’ komt om de consumptie van groente en fruit te stimuleren. Van Dam preciseerde dat onlangs tot ‘een ambassadeur’. Tenzij dit erebaantje zit ingekapseld in een krachtig voedselbeleid, klinkt die precisering eerlijk gezegd nog wat meer als een fopspeen.
Ik wens haar of hem desalniettemin nu alvast heel veel succes.