Groente en fruit spelen een belangrijke rol in een menu voor mensen met een smaakstoornis. Daar zijn er bijna een miljoen van in Nederland.
In Nederland heeft zo’n 5% van de mensen een smaakstoornis. Dat kwam de laatste jaren vaak in het nieuws door het effect dat een Covid-besmetting kon hebben. Maar ook bestraling, operaties aan hals en keel, infecties, het kunnen allemaal veroorzakers zijn van het smaakverlies.
Met smaakstoornis weer zin in eten
Nooit meer lekker eten, lijkt dan de nare boodschap. Maar dat hoeft niet. Eric-Jan Wissink was chef-kok in een aantal ziekenhuizen. Hij deed daar veel ervaring op met koken met smaakcompensatie. Met verschillende kruiden, groenten en cressen weet Wissink – inmiddels ook bekend onder zijn alias Eric-Jan de Smaakman – het verlies aan geur en smaak bij patiënten met een smaakstoornis tegen te gaan door ook andere zintuigen te prikkelen. Zodanig dat mensen met smaakstoornissen weer zin krijgen in eten.
Lichamelijk en sociaal ongezond
Gevolg van zo’n stoornis kan immers zijn dat mensen maaltijden overslaan. Ook is het een aanslag op het sociaal welzijn, doordat men minder plezier beleeft aan de vaak op eten en drinken leunende sociale evenementen tussen vrienden, familie en collega’s.
Programma ‘Eet goed voor jezelf’ krijgt vervolg
In de zorg is deze problematiek aangepakt met het programma ‘Eet goed voor jezelf’, uitgevoerd door Platform Patiënt & Voeding en Stichting Eten+Welzijn. De aanpak bestond uit een zevental kookworkshops waaraan verschillende mensen met een smaakstoornis hebben meegedaan, samen met diëtisten en chef-koks van ziekenhuizen.
Aan die workshops wordt nu een vervolg aan gegeven. Hiervoor is een gratis toolkit beschikbaar, die bestaat uit onder meer een digitaal naslagwerk en filmpjes waarin ervaringsdeskundigen vertellen over de impact van hun verlies aan smaak en reuk op hun persoonlijk leven.
Meer over smaak en groente en fruit is te lezen in het vandaag verschenen themanummer van Groenten & Fruit Magazine.