“De bloemen van groene courgetteplant zijn we te snel met de hand gaan bestuiven. Hierdoor hadden we veel stek bij de eerste oogst van groene courgettes”, zegt Bert Doelman in De Lier. “We waren te gretig!”
Bij de gele courgettes zijn drie weken na het planten de hommels in de kas gezet om de bloemen te gaan bestuiven. Bij de groene courgettes is na 2,5 week na het planten de bestuiving al gestart door het handmatig te doen. “Achteraf bleek dat een paar dagen te vroeg te zijn, omdat de plant het nog niet aan kon. We waren iets te gretig om snel in productie te komen. Gezien de vele stekvruchten hadden we beter de eerste vruchten van de groene courgettes eraf kunnen halen. In februari moeten we voortaan de courgettebloemen niet binnen drie weken na het planten bestuiven.”
Groene courgette eerder in productie
De start van de teelt in januari voor zowel de gele als groene courgette is probleemloos verlopen. De planten zijn goed aangeslagen. Normaal kunnen de vruchten na 10 dagen na de bestuiving worden geoogst. “De groene courgette was na vier weken in productie. Bij de gele courgette was dat iets later, namelijk na 4,5 week.”
Het gewas staat er nu goed op. “Geel is van nature al een iets grotere plant. Er zitten voldoende vruchten in. Vanwege het koudere weer en noordelijke wind gaat het met de uitgroei iets langzamer.”
De gele vruchten zijn vanaf het begin van goede kwaliteit en allen van de juiste maat: 14 en 16. Bij groen heeft de teler de eerste dagen van de oogst veel stek gehad, maar nu zijn de vruchten van goede kwaliteit.
Geen problemen met stuifsneeuw
Doelman heeft geen schade van de stuifsneeuw op 7 februari gehad. “We hebben geen hangende goten en verwarmingsbuizen aan de kasconstructie hangen. Dat scheelt enorm in gewicht en de belasting van de kas. Ook het scherm hebben we gewoon gesloten gehouden, omdat de sneeuw verdeeld over het kasdek lag. De sneeuw is er pas de volgende dag met een lekker zonnetje vanaf gestookt. Met de vorstperiode na de sneeuw hebben we wel een paar nachten gehad dat het ’s-morgens maar 13 graden Celsius in de kas was. Dat moet eigenlijk 16 tot 17 graden zijn. In de koudste hoeken van de kas hebben we wel enige geelverkleuring van de balderen gehad, maar dat is weer bijgetrokken.”
In week 7 na de vorstperiode, waarin het lenteachtig weer was, heeft de teler het scherm weer open gedaan. Ook ’s nachts werd het niet gesloten, omdat het te warm was. Nu wordt tussen 18.00 en 7.00 uur het schermdoek wel weer gesloten.
Eerder luis
Tegen de trips en witte vlieg zijn roofmijten Transeius montdorensis uitgezet. Op een plekje, dezelfde als vorig jaar, heeft de courgetteteler al luis gezien. “In de week met lenteachtig weer met 20 graden hebben we flink moeten luchten. De luchtramen zijn toen verder opengegaan dan normaal. En is het niet verwonderlijk dat we een maand eerder dan vorig jaar luis in de kas hebben.”
Markt voor gele courgettes
De teler geeft aan dat, ondanks dat de horeca dicht is, de gele courgettes makkelijker worden opgenomen door de handel. Vorig jaar was er een behoorlijke prijsdaling na de sluiting van de horeca op 15 maart.
“De prijzen van geel waren vanaf het begin goed. Daarna zijn ze wel wat weggezakt, maar de prijzen klimmen nu weer een beetje op. Van de groene courgettes is de prijs nog te slecht, omdat er nog te veel product uit Spanje komt, waar het nog elke dag goed weer is met 20 graden.”
Auteur Harry Stijger