Doorgaan naar artikel

Groenboeren Conferentie: uitstootheffing voor supermarkt en verwerker

Alleen met stevig marktingrijpen kunnen overheden voorkomen dat het voedselsysteem de wereldwijde problemen met klimaat en biodiversiteit blijft aanjagen. Dat kwam naar voren op de Groenboeren Conferentie ‘Hoe dan wél?’ zaterdag 4 februari in Utrecht.

Een van de grootste collegezalen van de universiteit zat vol met leden van organisaties die vorig jaar zomer het Groenboerenplan voor een duurzamere land- en tuinbouw aanboden aan het kabinet. Dat plan gaat over biologische productie, maar ook over streekproducten, korte ketens en over natuurinclusief, sociaal en diervriendelijk werken.

De prijs die boeren en tuinders voor hun product krijgen is de eerste van tien aanbevelingen in het Groenboerenplan: duurzaam boeren kan alleen als een eerlijke prijs wordt betaald. De gedachten op de conferentie gingen daarbij vooral uit naar de vergroening van het fiscale stelsel in Nederland.

Biologische producten naar 0% btw

In navolging van de 0% btw op groente en fruit zou dat ook moeten gaan gelden voor alle biologische producten. En daarnaast zouden niet-biologisch vlees en zuivel van 9% naar 21% btw moeten. “En eigenlijk is dat nog een te kleine stap”, zegt Jan Paul van Soest van de Transitiecoalitie Voedsel. “Onderzoek geeft aan dat zo’n stap maar 5% consumenten zou verleiden om naar biologisch of plantaardig over te stappen. Terwijl als de prijs met 30% omhoog zou gaan, dat dan de helft de overstap zou maken.”

Wel moet worden voorkomen dat we gaan polariseren tussen gangbare en biologische boeren

Heffing op chemische middelen

Het niet-biologische plantaardig product zou ook niet moeten ontkomen aan een prijsverhoging. Die zou ook de nu nog verborgen maatschappelijke kosten in de uiteindelijke winkelprijs moeten laten zien. “Te denken is aan een heffing op chemische gewasbeschermingsmiddelen, wat nu al in vier EU-landen het geval is”, zegt Jeroom Remmers van True Animal Protein Price, ook wel bekend als de TAPP Coalitie. Volgens beiden zou er ook een manier moeten worden gevonden om de CO2- en de methaanuitstoot van alle individuele agrarische bedrijven te beprijzen.

Heffing neerleggen bij retail en verwerkers

“Wel moet worden voorkomen dat we gaan polariseren tussen gangbare en biologische boeren”, stelt Bionext-directeur Michaël Wilde. Heffingen zouden daarom beter niet bij de boer moeten worden neergelegd, maar bij verwerkende industrie en retail, die die extra last op de marge veel beter kunnen dragen.

Een deel van de heffingsopbrengsten kan naar compensatie voor consumenten die de hogere voedselprijzen nu al lastig kunnen betalen. De overheid kan daarbij een link leggen met de zorgtoeslag.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin