Door bij asperge een groenbemester te zaaien in de looppaden werd in Duits onderzoek in 2017 een mooi verloop van de stikstofmineralisatie verkregen.
Met de groenbemester was de mineralisatie rond de periode van stoppen met steken hoger dan zonder groenbemester. Er werden ook kleine verschillen in bodemtemperatuur vastgesteld die tot een iets vervroegend effect leidden.
Verschil in piek
Uit het onderzoek van de Landwirtschaftskammer Nordrhein-Westfalen in 2017 bleek dat de mineralisatie van stikstof bij wel of niet inzaaien van een groenbemester in de looppaden nagenoeg hetzelfde verloopt. Tot aan de piek in juni was het verloop in N-min bij wel of geen groenbemester nagenoeg gelijk. In de piek van de mineralisatie zat echter wel verschil.
Zonder groenbemester viel die piek op 14 juni met een N-min van 140. Op 12 juli werd 110 gemeten en op 16 augustus 120. Daarna zakte het niveau naar 40 op 6 september.
Met groenbemester kwam de piek iets later met een N-min van 160 op 12 juli. Op 16 augustus werd 80 gemeten en op 6 september 40.
De conclusie luidt dat een groenbemester in de looppaden het stikstofaanbod niet nadelig beïnvloedt en in dit onderzoek zelfs positief heeft uitgepakt.
Proefopzet
De metingen werden verricht in een aanplant met Backlim en Herkolim op een lemige zandgrond. De N-min waardes werden ieder 4 weken gemeten vanaf mei 2016 tot en met september 2017. De gebruikte groenbemester was een mix van Alexandrijnse en Perzische klaver. Daarvoor werd gekozen omdat deze mix niet winterhard is en geen schade ondervindt van herbiciden. Desondanks vormde de groenbemester flink wat massa, maar dat leidde niet tot problemen.
Verschil in temperatuursom
In het temperatuurverloop in de bodem tussen half maart en half april 2017 werd het volgende vastgesteld. Op 5 centimeter diepte is de temperatuursom met groenbemester half april iets hoger dan zonder. Op 20 centimeter is dat beeld juist omgekeerd en op 40 centimeter zijn de temperatuursommen nagenoeg gelijk.
De onderzoeker tekent aan dat de gebruikte thermometer een afwijking heeft van plus of min 0,5 graden Celsius. In de praktijk werkt een graad verschil in bodemtemperatuur al productievervroegend en -verhogend.
Gezien deze afwijking en de kleine verschillen zijn uit het verschil in de temperatuursom op de betreffende diepten daarom geen harde conclusies te trekken. De betreffende teler constateerde wel dat de groenbemester een oogstvervroegend effect had. De proef wordt in 2018 herhaald.
Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt