“De groei is eruit, maar de kleur zit er nog wel mooi op. Met name dat deel van het gewas dat in augustus nog is bijgegroeid, staat nog hartstikke groen”, vertelt Cees van Tiggelen in Halsteren over zijn asperge.
“Ik was van de week in Oost-Brabant daar waren al percelen op hun retour; zo ver is het hier in het westen dus nog niet. We hebben hier ook flink last gehad van de nattigheid, maar we hebben ook meer wind dan verder oostelijk, dus het waait makkelijker droog. Wellicht dat dat het verschil in gewasstand verklaart.”
Biologische asperge
Van Tiggelen teelt biologische asperge, zijn buurman volgt de gangbare weg. “Als ik mijn asperge met die van hem vergelijk, staat de teelt bij mij nu wel iets minder. Ik denk dat dat een gevolg is van Botrytis. Mijn buurman heeft daar intensief tegen behandeld, ik kan daar niets tegen doen. En we hebben wel een weertype achter de rug dat als de schimmel er nu nog niet invalt, je daar nooit meer last van krijgt.”
De komende paar weken is het nog even rustig totdat het loof voldoende is afgestorven en geklepeld kan worden. “Over een week of drie, vier”, gokte Van Tiggelen in week 43. Het loof verwijderen is er ook in een biologische teelt niet bij. “Dat hebben we vroeger wel gedaan, dat was toen in het zuidwesten verplicht. Dat stond zelfs in een Algemene Politieverordening (APV), het loof moest altijd voor 1 januari weg zijn. Dat was werk waar je niet vrolijk van werd.”
Anthocyaanvrije asperge
Voor volgend jaar zijn er geen plannen voor nieuwe aanplant. Afgelopen voorjaar is het areaal nog wel wat uitgebreid, dat was met drie rassen anthocyaanvrije groene asperge. “Die zijn dus echt groen, zonder een rood/paarse zweem. Niet iedereen is enthousiast over groene asperge, dan ben ik wel zo eigenwijs om dat juist uit te proberen. De oppervlakte is met 1.000-1.500 vierkante meter nog wel te overzien, voor de thuisverkoop om te zien hoe de klanten groene asperge ervaren.” Dat valt bepaald niet tegen, vervolgt hij. “We zijn nu een jaar of vier à vijf bezig met groene; eerst met enkele rijen, vorige jaar zijn we gegroeid naar 2.000 vierkante meter en dit jaar dus weer een stuk erbij. Dat is niet voor niets. Voor mijn gevoel eten de mensen meer asperge nu ze wit en groen kunnen meenemen. In één week twee keer witte eten doen de meesten niet zo snel, maar wel als naast witte ook groene asperge worden meegenomen voor in de wok. Bovendien hebben we hier in de omgeving nogal wat bedrijven met personeel met een Angelsaksische achtergrond, die vragen ook vaak naar groene asperge.”
Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt