Menselijke besluiten worden uitgesloten in de nieuwe internationale wedstrijd voor geautomatiseerd telen van sla in Nederland.
Wageningen University & Research en het Chinese techbedrijf Tencent kondigen de derde editie van de International Autonomous Greenhouse Challenge aan. In de eerdere edities voor tomaten en komkommer waren mensen nog betrokken bij besluitvorming. Bij de editie over telen van sla op water in kassen moet de mens nog meer afstand nemen van het proces door deze uit te sluiten van besluitvorming tijdens de teeltcyclus.
Naar verwachting gaan teams van over de hele wereld met kunstmatige intelligentie sla produceren van juni 2021 tot en met juni 2022. Na diverse voorrondes en selecties krijgen zij een teeltlocatie toegewezen in kassen van Wageningen UR in Bleiswijk.
Telers op afstand
Bij de eerste twee wedstrijden bleek dat telen op basis van kunstmatige intelligentie tot betere prestaties leidt dan die van bekwame telers. Bij deze editie wordt de strijd met bekwame telers losgelaten. Vijf teams zullen allen via volledig automatisch aangestuurde productie van sla op water in een kas de strijd aangaan.
Verduurzaming voedselsystemen
Met het organiseren van de Autonomous Greenhouse Challenge willen Wageningen UR en Tencent de wereld van kunstmatige intelligentie en die van voedselproductie met elkaar verbinden, meer kennis creëren en deze kennis openbaar toegankelijk maken. Het doel is zo bij te dragen aan de wereldwijde inspanningen voor verduurzaming van voedselsystemen. Telers zitten niet meer aan de knoppen als deze techniek wordt uitgerold over de wereld, bedoeld om voedselzekerheid te vergroten.