The Greenery heeft een stichting opgericht van waaruit de buitenlandse producenten van Sweet Sensation-peren gezamenlijk zeggenschap krijgen over de teelt en afzet.
Voor de 13 licentiehouders van de rode peer buiten Nederland zijn de belangen daarmee afdoende geborgd, zegt Bert Wildschut, sales manager van een nieuwe BV van The Greenery, genaamd LVE. Bij LVE zijn de eigendomsrechten van Sweet Sensation nu ondergebracht. Wildschut: “De grote partijen die licentiehouder zijn, investeren fors in het ras en willen dit onafhankelijk geregeld zien.”Uit de leden van de stichting – Global Fruit Platform Foundation genaamd – wordt een bestuur gevormd. Ook wordt een commissie ingesteld, dat voorstellen en plannen maakt voor marketing. LVE besluit vervolgens over financiering. De licentiehouders betalen namelijk maximaal 10 cent per kilo aan licentierechten aan LVE, waarvan de helft wordt geïnvesteerd in marketing voor het ras.
Op de Fruit Logistica tekende LVE met een Sloveense partner een licentie-overeenkomst voor de teelt van Sweet Sensation, voor afzet op de eigen markt. In Nederland staat nu de helft van de geplande 420 hectares. Voor andere landen zijn plannen gemaakt. Zo komt in het Verenigd Koninkrijk 100 hectares en Frankrijk 250 hectares, maar er komt ook teelt in Nieuw-Zeeland, Turkije en het Verre Oosten.
Dit model met een stichting moet ervoor zorg dragen dat maximaal rendement wordt gehaald op Sweet Sensation, dat na 2039 een vrij ras is. Het nieuwe onderdeel LVE heeft niet een sterk winstoogmerk. The Greenery wil het ras internationaal uitrollen en zo een kritische massa op de markt te brengen dat voor telers jaarrond internationale afzet garandeert, zoals dat bij Pink Lady gebeurt. Andere clubrassen van The Greenery – als Dazzling Gold – kunnen in de toekomst ook onder het Global Fruit Platform komen te hangen, aldus Wildschut. Dat geldt niet voor Inova Fruit rassen.
De buitenlands partijen zijn voldoende overtuigd van het Sweet Sensation, zegt Wildschut. Ook de in Nederland gekende teeltproblemen zijn ondervangen met nieuwe teelttechnieken, weet hij.