Het lijkt naadloos te passen. Vorige week kwam de VVD met kritiek op het meldpunt oneerlijke handelspraktijken. Nu ligt er een zaak voor het oprapen.
Er is na meer dan een jaar nog geen klacht ingediend door de agrarische sector, terwijl er veel officieus geklaagd wordt.
Deze week werd bekend dat groenteverwerker Oerlemans haar telers een brief heeft gestuurd waarin het eenzijdig, en tijdens het seizoen nota bene, de betalingstermijnen verlengt van 60 van 75 dagen. LTO roept telers op de contracten niet te tekenen. Een gouden kans voor de sector om de verlenging van betalingstermijnen aan de kaak te stellen bij het meldpunt. Want die betalingstermijn wordt opgerekt, niet alleen in de industriegroenten, maar ook in de fruit- en groenteafzet, al zijn de termijnen korter bij de coöperaties.
Het opschuiven van de betalingstermijn acht Oerlemans gerechtvaardigd omdat de betalingstermijn bij de afnemers van diepvriesgroenten ook opschuift. Oerlemans acht bovendien het eigendomsvoorbehoud voor al geleverde zaken niet meer nodig. Volgens het bedrijf werkt de regel belemmerend voor het aantrekken van werkkapitaal.
Het zal een testcase zijn of over Oerlemans klachten ingediend worden. Zetten telers hun relatie met de verwerker op het spel? LTO denkt dat dit een voorbeeld kan zijn voor het meldpunt, maar pas nadat gesprekken tot niets leiden. De vertrouwenscommissie van telers werkt op andere punten toch goed samen met de verwerker. Bovendien heeft de sector algemene leveringsvoorwaarden via koepel voor verwerkers Vigef afgesproken. De telers hebben daardoor een relatief sterke positie mits in hun contract verwezen wordt naar die algemene leveringsvoorwaarden. Oerlemans is lid van de Vigef. Als het tot zo’n klacht komt zal LTO die niet zelf behandelen, maar vermoedelijk de koepel voor verwerkers FNLI. Als dit niet tot werk leidt bij het meldpunt, zal dat nooit meer gebeuren.