Doorgaan naar artikel

‘Goochelen met illegale bedden voor arbeidsmigranten’

Burgers, bestuurders en bedrijfsleven houden elkaar in gijzeling en de arbeidsmigrant ligt daardoor te vaak in een ‘illegaal’ bed.

En ineens is daar weer de term ‘illegaal’ in combinatie met ‘arbeidsmigranten’. Journalist Teun van de Keuken van actualiteitenprogramma Pointer bouwde onlangs een hele uitzending rond de illegale huisvesting van arbeidsmigranten in de Bollenstreek.

Aanleiding was een grote politie-inval in een pand met in dit geval veel Spaanse arbeidsmigranten, werkzaam via uitzendbureau International Flex Job. Er waren klachten over overlast en twijfels aan de veiligheid, maar de inval was vooral gerechtvaardigd door het feit dat er geen gemeentelijke vergunning was om hier mensen te laten wonen.

‘Mensonterend’ met SNF-keurmerk

Er kwamen in de uitzending ook wel arbeidsmigranten aan het woord. Zij klaagden over te weinig ruimte om te leven, te slapen én eigendommen op te bergen en de rommel die dat opleverde, werd door een van de politiemensen omschreven als ‘mensonterend’. De huisvesting was overigens wel gecertificeerd door de Stichting Normering Flexwonen. En de lijn die programmamaker Van de Keuken vervolgens volgde, ging vooral over de illegaliteit.

Niet vergund, wel gedoogd

Hij interviewde daarvoor de eigenaar van het betreffende pand, twee wethouders en een bezorgde burger. Ook probeerde hij het uitzendbureau en werkgevers, die nog maar pas gloednieuwe distributiecentra hadden geopend, te spreken.

Kern van de geconstateerde illegaliteit is dat de gemeente niet voor vergunningen zorgt; maar ondertussen die niet-vergunde huisvesting van arbeidsmigranten wél gedoogt. Waarom niet dan toch vergunnen? Omdat ze dan spitsroeden moet lopen langs de bezorgde burger.

Vergunningen verlenen aan die nieuwe dc’s kon kennelijk wél. Zonder dat in die vergunning één woord wordt vuilgemaakt aan de huisvesting van het personeel dat in die dc’s zal komen werken. Wellicht mede daardoor kreeg maatschappelijke weerstand bij die vergunningverlening aan PostNL en aan een grote vleesverwerker, niet de overhand.

Goede voorbeelden, want 90% oké

In Groenten & Fruit staat deze week hoe huisvesters, uitzendbureaus en telersorganisaties proberen met goede voorbeelden die bezorgde burger gerust te stellen. Want volgens hen gaat in 90% van de gevallen alles goed. Niemand minder dan oud-minister Klaas Dijkhoff is een van de bedenkers van een positieve bewustwordingscampagne rond flexwonen voor onder anderen arbeidsmigranten.

Of toch 70 tot 90% foute boel?

Maar daar staat tegenover dat FNV schermt met cijfers als zou 70% van de arbeidsmigranten op een of meer manieren onrecht worden aangedaan, hetzij in huisvesting, hetzij in arbeidsvoorwaarden en beloning. De van de weeromstuit nogal openhartige pandjesbaas uit de Bollenstreek kwam daar zelfs overheen met 80 à 90% illegaal, terwijl zijn door de politie opgerolde pand nota bene SNF-gecertificeerd was.

Beter landelijk en lokaal overheidsbeleid en strakkere vergunningverlening, zijn de uitweg uit dit politiek-bestuurlijk moeras. Makkelijk gezegd, moeilijker gedaan, zolang de boze burger of de angst daarvoor die uitweg blokkeert.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin