Doorgaan naar artikel

Goldrush in de tuinbouw?

In Californië vond in 1848 een van de grootste goldrushes ter wereld plaats. Kenmerkend voor een goldrush is dat die ten onder gaat aan het eigen succes. Als te veel mensen op zoek gaan naar hetzelfde goud blijft er alleen voor de slimme goudzoekers nog voldoende over en blijft de rest met niets achter.

Die goudmijnen zijn er allang niet meer, maar de staat Californië is wel al jarenlang (samen met Mexico) de groente- en fruitmand van Noord-Amerika.

Van bruin naar groen goud

Amandelen waren tot voor kort het bruine goud. Tijdens een reis langs Rabobank-klanten en een bezoek aan de Global Produce and Floral Show in Anaheim, reden we honderden kilometers langs amandelboomgaarden. Een deel van de amandelbomen wordt inmiddels ingeruild voor pistachebomen. De amandelboom is gevoelig voor regen en watertekort en de prijzen zijn al een paar jaar slecht.

Door corona en de mindere economische omstandigheden in de wereld, is de vraag niet zo snel gegroeid als het aanbod. Nu is daar nog een plaag bijgekomen die voor flink wat productie-uitval zorgt. Pistachenootjes lijken nu het groene goud. Maar de telers van pistachenootjes houden hun hart al vast, nu nog zoveel jonge bomen in productie moeten komen en ook zij last zullen krijgen van de lastigere wereldmarkt met het extra aanbod en wellicht onvoldoende vraaggroei.

Ik zie het niet meer gebeuren dat er in Nederland plotseling veel meer van een bepaald product geteeld gaat worden

Het Nederlandse goud

Na verwondering over de eindeloze amandel- en pistacheboomgaarden vroeg ik me op de beurs in Anaheim af wat de volgende goldrush wordt en of we er in Nederland ook een krijgen. In mijn kinderjaren waren asperges nog een tijdje het witte goud. En andere producten zoals paprika en tomaten hebben zoiets ook wel gehad.

Zeg nooit nooit, maar ik zie het in de komende jaren niet meer gebeuren dat er in Nederland plotseling veel meer van een bepaald product geteeld gaat worden. Telers zijn minder geneigd om iets te produceren waar nog geen vraag naar is.

Eerder krimp dan uitbreiding van totale productie

En de totale markt voor groenten en fruit in de belangrijkste Nederlandse afzetmarkten is redelijk stabiel. Er zijn weinig producten waar een grote groei te verwachten is. Ook regelgeving zorgt ervoor dat productie-uitbreiding steeds lastiger wordt. De totale productie van groenten en fruit in de EU zal hierdoor eerder krimpen dan toenemen.

Het positieve van deze beperkingen is dat we gedwongen worden tot het produceren van betere en onderscheidende producten, in plaats van meer goedkope producten die allemaal op elkaar lijken. Laat die Amerikanen dat maar doen.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Cindy van Rijswick

analist groente en fruit bij Rabobank Research Food&Agribusiness

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin