Isa Tasveren heeft eind juni de tweede komkommerteelt geplant.
Van de eerste teelt heeft hij aardig productie gesneden dankzij het mooie weer, want de ketel werd vanwege de hoge gasprijzen al snel niet meer gebruikt. Dat betekende ook geen extra CO2, maar daar heeft hij toch niet heel veel nadeel van gemerkt.
“Als je niet stookt, moet je wel extra opletten voor bijvoorbeeld Mycosphaerella.” Dat betekende scherper naar de luchting kijken. Ook een dag met benauwd weer maakte het lastiger om vocht kwijt te raken en het gewas actief te houden.
Krijten en schermen tegen hitte
Het komkommergewas is goed door de hete zomerse dagen heen gekomen. Bij de meeste kassen was gekrijt op het kasdek om geen risico te lopen, bij de kassen die voorzien zijn van een scherm is het schermdoek gebruikt om de planten te beschermen tegen al te felle instraling.
Plagen onder controle
Met plagen is het rustig gebleven. Ze waren biologisch goed onder controle te houden. Tijdens de teeltwisseling is gefogd. Tasveren wacht eerst af tot er plaaginsecten gevonden worden, voordat hij weer nieuwe biologie gaat inzetten. Een begeleider van de biologie-leverancier loopt het gewas daarvoor regelmatig na.
Teeltwisseling
De start van de tweede teelt, tevens de laatste van dit jaar, is goed verlopen. “Een goede start. We zijn met 1-0 voorsprong aan de teelt begonnen. We hebben op het juiste moment gewisseld. Zodat je niet het risico loopt dat je makkelijk last van Pythium zou krijgen.”
Zelfde ras als eerste teelt
Als ras is gekozen voor hetzelfde als in de eerste teelt, een alternatief soort dat bij wat lagere temperaturen te telen is. Dat kan ook in het najaar voordelen oplopen, omdat vanwege duur gas nog steeds energiezuiniger geteeld zal worden. En de teeltresultaten met dit voor het eerst geteelde ras zijn goed bevallen.
Auteur: Peter Visser