“We merken dat we bij de kokos meer water geven dan bij steenwol. Dat is ook noodzakelijk, want anders gaan de planten overdag slaphangen”, zegt Rick van Schie van tomatenbedrijf Fa. L.A. van Schie in Kwintsheul.
Op 24 november is een geënte plant, getopt op het derde blad, van het ras Mediax (Axia) op onderstam Astrolite (TRC 51760, The Rootstock Company) geplant. “We hebben een mooie tomatenplant binnen gekregen. De zijscheuten en ook de trossen zaten op gelijke hoogte. Daar zijn we tevreden over en heeft voor een goede start gezorgd.”
Vlak voor het planten is er AC-folie bovenin de kas getrokken. In week 6 zaldit weer geheel worden verwijderd. “In week 4 begon het condens van het folie te druppelen. Doordat de zon steeds hoger komt te staan en daardoor sterker wordt, warmt de kas makkelijk op. Hierdoor wordt het verschil in temperatuur tussen binnen en buiten de kas groter. Het AC-folie is dan het kantelpunt waarop het vocht makkelijk condenseert.”
Plant op kokosmat gezet
Op 5 januari zijn de tomatenplanten in steenwolblok op het gat van de kokosmat gezet. “Omdat de tweede tros in bloei stond, was het beter om de planten op de mat te zetten. Want eigenlijk was het wat betreft de watergift nog geen uitdaging. De week ervoor hadden we het watergeven (één druppelbeurt per dag) nog een keer overgeslagen, omdat het niet nodig was.”
Nadat de planten op de kokosmat zijn gezet, kregen ze twee keer per dag een druppelbeurt van 100 cc. “Dit doen we bewust om de aansluiting van het steenwolblok op de kokosmat te krijgen. Eind week 3 zijn de planten pas goed ingeworteld. Hierdoor hoeven we overdag onder de 300 Joules instraling geen druppelbeurt meer te geven. Op een referentierij met steenwolmatten is de plantengroei wel iets uniformer, maar staan ze nu ook iets vegetatiever in vergelijking met de kokosmat. Dit komt door de andere watergeefstrategie bij kokos.”
Warmte in de kas vasthouden
In week 4 is de bloei van de vierde tros begonnen. De bestuiving van de hommels is goed. Vanaf het begin van de teelt is er eind week 3 ruim 10.870 Joules instraling gemeten. “Dit is de meeste instraling van de afgelopen zes jaar.” De gemiddelde etmaaltemperatuur is 16,5 graden Celsius op zonnige dagen en 15,5 graden op donkere dagen. “Op koude dagen was het lastig om de warmte in de kas vast te houden. We stonden dan voor de moeilijke keuze om wel of niet het energiedoek te sluiten en energie te besparen, maar wel licht te missen.”
Gele vangplaten op ‘moeilijke’ plekken
Twee weken na de start van de teelt zijn er om de drie tralies twee gele vangplaten in paden van ‘moeilijke’ plekken opgehangen. Daar zijn een paar witte vliegen op gesignaleerd. Op deze plekken zijn daarom in week 4 de eerste Macrolophussen uitgezet. Twee bakjes van ieder 500 stuks.
In week 3 is pas het loopfolie in de paden gelegd. Dit om de grond te laten drogen. “Dat heeft wel voor onkruidgroei gezorgd, waarin de witte vlieg graag zit. Nu de grond is afgedekt, geeft dat ook een rem op de ontwikkeling van witte vlieg.”
“Het nadeel van kokos is wel dat als we middelen als Luna of Verimark willen druppelen, we bij kokos de dosis moeten verdubbelen in vergelijking met steenwol.”
Auteur: Harry Stijger