“De plant komt nu op hoogte, waardoor we met oogsten minder hoeven te bukken en de courgettes beter zien”, zegt courgetteteler Mart van Uffelen in ’s-Gravenzande.
Het gewas staat er goed en groeizaam op. “Het gaat super en we zijn tot nu toe tevreden over de teelt. Ook de wortels zien er goed uit. We zien geen bruine wortels in de steenwolmat.”
Ook de bestuiving van de bloemen verloopt goed. Elke week zet de teler zes nieuwe hommelvolken neer voor de bestuiving.
Bloemen na bloei eraf halen
Bij de gele courgette halen ze de bloemen drie dagen na de bloei eraf. “Dan blijft de ‘kont’ van de vrucht netjes schoon en droog en wordt niet snotterig. Als de bloem eraf is, droogt de kont mooier op. Anders blijft deze vochtig en krijg je een vieze vrucht. Het is wel extra werk, maar we doen dat tijdens het oogsten en kijken dan gelijk bij de andere planten of de bloem er al af kan. Hierdoor hebben we met oogsten en inpakken geen last van natte konten.”
Energiedoek gesloten in koude nachten
Vanwege het donkere weer en koude nachten heeft Van Uffelen gestookt om de temperatuur in de nacht op 15 graden te houden. “Normaal hoeven we het energiedoek ‘s nachts niet te sluiten en kunnen we het op 16 tot 17 graden houden. Nu hebben we regelmatig het energiedoek toch moeten sluiten om nog wat energie te besparen.”
De courgetteteler start om 8.30 uur met het watergeven. De druppelbeurten van 100 cc met een EC van 3,2 en een pH van 5,5 gaan door tot 15.00 uur. Bij mooi zonnig weer gaat dat zelfs tot 16.00 of 17.00 uur door. Het watergeven gaat op licht. Normaal zijn dat 20 tot 30 beurten per dag, maar bij mooi zonnig weer kunnen dat er wel 40 tot 50 zijn.
In het begin lijken de courgettes groter, omdat de plant dan nog klein is
Mooie vorm courgettes
Begin maart zijn als eerste groene courgettes geoogst, een week later de gele. Bij de start lag de productie op 2 vruchten per vierkante meter per week; eind april is dat 3,5 courgettes per vierkante meter per week. “We oogsten courgettes met een mooie vorm en een superkwaliteit. In het begin van de oogst hadden de gele courgettes nog nekjes, die door de kou en langzame uitgroei waren versmald. Hoe sneller de vruchten uitgroeien, hoe voller ze in de lengte zijn.”
Van Uffelen oogst courgettes op grootte en gewicht van 350-400 gram. “Het gewicht hebben we zelf in de hand. Als we ze een dag langer laten hangen, zijn ze zwaarder. In het begin lijken de courgettes groter, omdat de plant dan nog klein is. Als we een courgette er dan af hebt gesneden, denken we wel eens: ‘deze had nog een dag langer kunnen blijven hangen’.”
Geen ziekten en plagen
Op de gele vangplaten signaleert hij geen schadelijke insecten. Iedere week zetten ze roofmijten Transeius montdorensis en roofwantsen Macrolophus pygmaeus tegen witte vlieg uit.
Ziektes zijn niet aanwezig in het gewas. “In deze tijd kun je wel eens witte stipjes in het gewas zien.”
Auteur: Harry Stijger