Sjaak Hereijgers uit Zundert begon op zaterdag 10 augustus met het planten van aardbeien in zijn kassen. Dat werk ging door tot in de loop van deze week.
De oppervlakte van in totaal 8 hectare is verdeeld over vier locaties, steeds met het ras Elsanta. In drie van de kassen wordt er een doorteelt van gemaakt, in één kas gaan de planten er na de oogst in het najaar uit om plaats te maken voor een verse teelt met Sonata.
Wachten is beloond
“De planten komen er heel goed uit”, constateert Hereijgers, “boven verwachting. Enkele jaren geleden kampten de planten nog weleens met schimmelproblemen, deze keer vinden we nagenoeg niets. Precies zoals je dat graag wil zien.” Een harde reden is er niet voor aan te geven. “We maken onze trayplanten zelf, we hebben niets bijzonders gedaan. Wel ging het inkoelen het afgelopen najaar wat vlotter dan in andere jaren, vond ik. Mogelijk dat het daarmee samenhangt. We zijn pas begin december gestart met inpakken, omdat het aantal bloemtakken per plant niets te hoog was: tegen de drie stuks. Uit het bloemonderzoek bleek dan ook dat het beter was om nog te wachten met inpakken. Dat is goed uitgepakt; in de proefplanting telden we 38 bloemen per plant, dat is gewoon goed. Vorig jaar telden we wel meer bloemen, toen hebben we iets fijner geplukt. Ik denk dat het deze keer al met al wel goed gaat komen.” De weercondities voor het op de goten zetten van de planten waren vorige week donderdag nog prima. “Het wordt de komende dagen waarschijnlijk wel wat warmer, richting 24 à 25 graden, maar we hebben besloten om door te gaan. Dat moet ook wel, want anders redden we het niet op tijd.”
Alles mooi op tijd
Het stekken liep deze keer ook vlot. “Daarmee waren we 20 juli al klaar, van hangend stek. Andere jaren gingen de moederplanten altijd na de doorteelt de kas in, dan was het niet altijd even makkelijk voldoende stek te maken. We hebben ze deze keer in de Sonata-kas opgekweekt, de moederplanten konden hier tussen 15 en 20 mei al naar binnen. Dat was mooi op tijd, zeker in zo’n voorjaar als dit jaar.”
Meer kosten dan opbrengsten
De oogst in de buitenteelt loopt op zijn einde. “Het is nu 15 augustus en we zitten al in de laatste gekoelde teelt, dat is twee weken eerder dan volgens planning. En dat terwijl we met de eerste buitenpluk drie weken later zijn gestart dan normaal. De vruchten zijn vrij fijn, al wordt het nu wel beter. Al met al heeft de vollegrondsteelt dit jaar meer gekost dan opgebracht.”
Vorige week woensdag werden de eerste aardbeien van de najaarsteelt op stellingen geplukt. Het betreft een teelt met A+ planten, die 6 weken eerder zijn geplant. “Het zijn mooie aardbeien, mooi grof. De natakken zijn ook grof met een mooie spreiding. Daar plukken we wel 4 tot 5 weken van, maar dan moet het wel normaal weer blijven. De prijsvorming is nu goed, maar dat maakt het verlies in de vollegrond niet meer goed.”