De tweede week van december maakte weer eens extra duidelijk dat de prijs van elektra net zo veranderlijk is geworden als het weer. Op een grijze en windstille decemberdag gaan de prijzen door het dak. Voor de wkk-bezitter een buitenkansje, voor de afnemers van elektra met een dynamisch contract een stevige uitdaging.
We zitten wat dat betreft midden in de energietransitie, waarbij prijzen binnen de dag enorm kunnen variëren. Goed nadenken over elektra-inkoop en -verkoop is voor iedere onderneming een must geworden.
De glastuinbouwsector moet verduurzamen. De meest genoemde route is door ‘elektrificatie’: steeds minder gebruik maken van fossiele bronnen en in toenemende mate van duurzaam opgewerkte elektra en warmte. Dat klinkt mooi, maar is in de praktijk een heel lastig vraagstuk. En dat wordt er niet makkelijker op als elektraprijzen sterk blijven fluctueren. Op termijn zal er wel een elektrasysteem ontstaan met meer buffering, zodat uitschieters zoals in december minder extreem worden, maar daar zijn we nu zeker nog niet.
Elektraprijzen net zo veranderlijk als het weer
Elektrische energie zo efficiënt mogelijk omzetten in warmte
Veel tuinders hebben met name warmte nodig voor hun planten in de kas. Dat kan direct uit de verbranding van aardgas, maar bijvoorbeeld ook uit warmtepompen of uit (diepe) aardwarmtebronnen. Dan is het belangrijk om te kijken naar de COP (coefficient of performance) van het systeem; hoe efficiënt elektrische energie kan worden omgezet in warmte. Bij een warmtepomp ligt dat tussen de 3,5 en 5.
Bij diepe geothermie, dat elektra nodig heeft om het warmte water op te pompen, meestal tussen de 15 en 25. Dus met één deel (bijvoorbeeld MWh) elektra kun je met diepe aardwarmte tussen de 15 tot 25 delen (MWh) aan warmte maken. Daarmee is de prijs van warmte uit diepe aardwarmte veel minder gevoelig voor schommelingen in elektraprijzen.
Investering in aardwarmte groter
Natuurlijk zijn de investeringen in een diepe-aardwarmteproject vele malen groter dan voor een setje warmtepompen, maar daar staat dan wel een ongeveer 5 keer zo lage elektrarekening tegenover. In tegenstelling tot elektra-opslag hebben veel tuinders een behoorlijke warmtebuffer staan en kan een aardwarmtebron wat harder worden gezet als de stroomprijs laag is en wat langzamer bij hoge elektraprijzen (als de warmtevraag bij de afnemers dat tenminste toelaat).
Op die manier kan aardwarmte worden geproduceerd tegen een lagere kostprijs en indirect bijgedragen aan een stabielere energietransitie. Daar hebben we met z’n allen behoefte aan.