Groenten & Fruit Actueel
||

Glastuinbouw ziet kans nieuw Klimaatplan 2035

Glastuinbouw Nederland is ontevreden met het huidige beprijzingsstelsel voor energie.
Glastuinbouw Nederland blijft het degressieve belastingstelsel voor energie afwijzen. Foto: Bert Jansen

Glastuinbouw Nederland blijft het degressieve belastingstelsel voor energie afwijzen. Foto: Bert Jansen

Het Klimaatplan 2025-2035 biedt een opening om het beprijzingsmechanisme voor energie aan te pakken. De glastuinbouw ziet kans voor een vlak tarief voor energiebelasting.

Het ontwerp-Klimaatplan heeft van 24 oktober 2024 tot en met 5 december 2024 ter inzage gelegen. In deze periode is een groot aantal reacties binnengekomen, waaronder die van Glastuinbouw Nederland en NAJK. Toch ligt het ontwerp-Klimaatplan nu opnieuw ter inzage, omdat er vergeten is de ter inzagelegging te publiceren in de Staatscourant. De al binnen gekomen reacties staan al wel gepubliceerd. Het Klimaatplan kondigt aan de beprijzingsmechanismes tegen het licht te houden.

Steeds weer nieuwe prijsprikkels

Glastuinbouw Nederland is ontevreden met het huidige beprijzingsstelsel voor energie. Er komen steeds nieuwe prijsprikkels bij (ETS2, groen gas bijmengplicht), bovenop de al afgesproken zaken in het glastuinbouwconvenant. Dat leidt tot discussies in de media en raakt de beeldvorming negatief, omdat de sector steeds wordt geassocieerd met fossiele subsidies of uitzonderingen. Vergeten wordt dat er al goede afspraken zijn gemaakt om het sectordoel te halen.

Ook blijft Glastuinbouw Nederland het degressieve belastingstelsel voor energie afwijzen. Veel tuinbouwbedrijven zitten in de derde of vierde belastingschijf met bijbehorend tarief. Het beste zou een vlak tarief voor energiebelasting zijn met een scherp sectorsysteem. Dan is de prikkel tot verduurzaming uit de energiebelasting gehaald en het sectorsysteem is die prikkel geworden. Die is dan te integreren met Europese maatregelen, stelt Glastuinbouw Nederland.

Voorspelling moet beter

Verder stelt Glastuinbouw Nederland dat beter moet worden gekeken naar voorspellingen van effecten van energiemaatregelen en gedrag. Dat kan met betere data tot betere voorspellingen leiden. Glastuinbouw Nederland ziet mogelijkheden met betere data die voorspellingen te verbeteren.

Ook wijst Glastuinbouw Nederland op een onjuist cijfer over het benodigde volume biogene CO2 voor gewasgroei om klimaatneutraal te worden. Er is 2,5 Mton nodig, nu gaat het plan nog uit van 2,0 Mton.

  

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers