Glastuinbouw Nederland biedt de Haagse politiek aan versneld van het gas af te gaan. Daarvoor vraagt de brancheorganisatie om een flink pakket aan steunmaatregelen.
Tussen nu en 2030 zou de jaarlijkse CO2-uitstoot van de glastuinbouwsector kunnen zijn gehalveerd ten opzichte van het niveau van 2020 naar 3,2 megaton. Binnen nu en 5 jaar zouden de Nederlandse glastuinders samen al 900 miljoen kuub gas minder kunnen gebruiken, het jaarverbruik van 750.000 huishoudens. Daarvoor is echter wel nodig dat bestaande en nieuwe projecten rond aardwarmte en restwarmte voor tuinders aantrekkelijk blijven.
Dat schrijft Glastuinbouw Nederland in het Investeringsplan Energietransitie, dat op 19 april aan het kabinet en de Tweede Kamer is gestuurd.
Weeffout in SDE-toekenning
Voorzitter Adri Bom-Lemstra waarschuwt al langer voor een tegengestelde beweging. Doordat de hoogte van investeringssteun uit de regeling SDE++ is gekoppeld aan de gasprijs, is er per saldo nu minder steun voor energietransitie dan vóór de vorig najaar ingezette gasprijscrisis. Al maanden roept de sector om een nieuwe referentie voor de SDE, gebaseerd op een reële warmteprijs van de glastuinbouwbedrijven. Ook ziet Glastuinbouw Nederland graag uitbreiding van de SDE naar bijvoorbeeld warmtepompen voor in de kas.
Meer borgstelling en ‘optimaliseren’ Mijnbouwwet
Verder vraagt Glastuinbouw Nederland om uitbreiding voor de glastuinbouw van de bestaande Borgstelling Landbouw, het ophogen van het subsidieplafond tot aan het Europees toegestane maximum voor ledtoepassingen in de kas, het realiseren van voldoende externe CO2-bronnen voor de kasteelten en het ‘optimaliseren’ van de mijnbouwwet voor behoud aardwarmteboringen en –putten.
Duidelijk over risico’s boringen
De onzekerheid die er nu is over extra beperkingen bij het boren naar aardwarmte, vanwege mogelijke risico’s voor grond- en drinkwatervervuiling en in aardbevingsgevoelige gebieden zet een rem op de uitvoering van bestaande en nieuwe boringen. Specifiek voor de twee stilgelegde projecten in Limburg is volgens Glastuinbouw Nederland van belang dat de pilot om weer te proefdraaien zo snel mogelijk van start kan, zodat er informatie vergaard kan worden op basis waarvan de putten mogelijk weer veilig open kunnen.
Ministers Staghouwer van Landbouw en Jetten van Energie en Klimaat kondigden vorige maand al een pakket van maatregelen gericht op de glastuinbouw aan. Specifiek over een uitbreiding van de borgstellingsregeling zou in mei meer nieuws komen.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/