Groenten & Fruit Actueel
||

‘Glastuinbouw haalt emissiedoelen alleen als energie-infra sneller ontwikkelt’

Voor 2030 is er een tussendoel gesteld met een emissie van 4,3 Mton CO2, inclusief methaanslip. Uit het onderzoek blijkt dat het doel binnen bereik is, maar alleen onder de meest gunstige omstandigheden, als de ontwikkeling van energie-infrastructuur versnelt.
Glastuinbouw emissiedoelen

Foto: Bert Jansen

De glastuinbouw heeft in het energieconvenant afgesproken om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Daarvoor is de sector ook sterk afhankelijk van de ontwikkeling van elektriciteitsnetten en warmtenetten.

In opdracht van de ministeries LVVN en KGG heeft bureau CE Delft onderzocht in hoeverre de glastuinbouw in staat is om de emissiedoelen te halen. Conclusie: de ontwikkeling van de energie-infrastructuur moet een stuk sneller.

Een van de afspraken in het energieconvenant is dat de sector niet alleen klimaatneutraal is, maar ook economisch rendabel. Daarom hebben de ministeries laten analyseren of de ontwikkeling van de energieinfrastructuur wel snel genoeg gaat om de emissiedoelen te halen.

Voor 2030 is er een tussendoel gesteld met een emissie van 4,3 Mton CO2, inclusief methaanslip. Uit het onderzoek blijkt dat het doel binnen bereik is, maar alleen onder de meest gunstige omstandigheden, als de ontwikkeling van energie-infrastructuur versnelt.

Energie duurder, maar doelen niet gehaald

Het kabinet heeft allerlei prikkels en subsidies ingesteld om bedrijven te stimuleren, maar dat is niet voldoende om de doelen te halen, schrijft CE Delft. Als de infrastructuur achter blijft, gaan de energiekosten voor bedrijven omhoog maar worden de CO2-doelen niet gehaald.

Ontwikkeling versnellen

CE Delft heeft ook gekeken welke verduurzamingsopties rendabel zijn. Dit is een mix van aardwarmte, restwarmte en warmtepompsystemen. Volgens CE Delft hebben collectieve warmtebronnen van hogere temperatuur de voorkeur boven lokale warmtebronnen met lagere temperaturen, omdat die moeten worden opgewaardeerd met een warmtepomp. Voor het grootste deel van het glastuinbouwareaal zijn geothermie en restwarmte de meest rendabele verduurzamingsopties.

Glastuinbouwbedrijven die toegang hebben tot MT-restwarmte of geothermie, hebben mogelijk zelf opties om de ontwikkeling te versnellen. Als ze alleen kunnen verduurzamen door elektrificatie, zijn ze afhankelijk van het elektriciteitsnet en het tempo waarop de netbeheerders het net verzwaren.

Standaard contracten

Voor deze oplossingen moeten netwerken voor geothermie worden uitgerold en voor elektriciteit worden verzwaard. Dit loopt echter moeizaam om verschillende redenen. Het advies van CE Delft is dan ook om de vergunningstrajecten te vereenvoudigen, en standaard contracten op te stellen voor de verschillende stakeholders. Verder het oplossen van netcongestie prioriteit moeten hebben op de plaatsen waar dat het meest nodig is.

Staatssecretaris Rummenie en Klimaatminister Hermans hebben het rapport met een begeleidende brief naar de Tweede Kamer gestuurd.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers