Doorgaan naar artikel

Glaskracht legt scherpe CO2-doelstelling neer

LTO Glaskracht Nederland werkt aan een nieuwe energievisie met een scherpere doelstelling dan Europese CO2-standaarden uit de Klimaattop in Parijs.

De doelstelling van (op termijn) 1 miljard extra kuub gas besparen per jaar, betekent ook dat de glastuinbouw verwacht sneller klimaatneutraal te zullen telen dan in 2050. Tòt 2023 zijn stappen en doelen uitgezet in het Energieakkoord.

De glastuinbouw is met steun van de overheid in staat een miljard kuub gas per jaar extra te besparen, zo stelde LTO Glaskracht Nederland-voorzitter Nico van Ruiten afgelopen weekend. Hij deed dat in een gezamenlijk schrijven met onder meer Milieudefensie. Die milieuorganisatie benaderde LTO Glaskracht Nederland om de gezamenlijke doelstelling te formuleren. Daarmee kan de glastuinbouw een bijdrage leveren aan het verminderen van de gaswinning in Groningen, zo stelden de partijen in het schrijven ‘Tuinders helpen Groningen te redden’. “Dit streven gaat verder dan wat de EU vraagt en gaat ook verder dan de route van klimaatneutraal telen in 2050”, zegt beleidsmedewerker energie Rob van der Valk.

Eenzijdige focus

LTO Glaskracht is met leden in gesprek over die langetermijnvisie. Een concept van die visie is klaar, en steunt dus op de mening van de leden. Hoewel Van Ruiten en de milieuorganisaties in het schrijven spreken over geothermie, wordt de grootste besparing gehaald met het nieuwe telen. Van een eenzijdige focus op geothermie in die nieuwe Glaskracht is geen sprake, zo licht Van der Valk toe. “In die visie levert aardwarmte een grote bijdrage, maar het past in bredere warmtenetten en het vraagstuk van pieklevering in combinatie met CO2.”

Initiatief houden

LTO Glaskracht wil met de nieuwe, scherpere doelstelling initiatief houden in een tijd waarin politieke partijen praten over de milieuparagraaf van een nieuw kabinet. Op dit moment is de glastuinbouw gebonden aan de Meerjarenafspraak energietransitie glastuinbouw 2014. Daarin zijn de doelen van het CO2-convenant en het energieakkoord gecombineerd, met de aanpak van kas als energiebron, zoals het versnellingsplan HNT en aardwarmte plus-subsidieregelingen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin