Groenten & Fruit Actueel
||

Glasbedrijf krijgt geen crisissteun voor warmte

De Regeling tegemoetkoming energiekosten (TEK) keert niet uit voor energiekosten uit warmtenetten. De rechter oordeelt dat de steunregeling tijdens de energiecrisis daarin terecht onderscheid maakte tussen gas en warmte.

Laatst geüpdatet:

Foto: Twan Wiermans

Foto: Twan Wiermans

De Regeling tegemoetkoming energiekosten (TEK) keert niet uit voor energiekosten uit warmtenetten. De rechter oordeelt dat de steunregeling tijdens de energiecrisis daarin terecht onderscheid maakte tussen gas en warmte.

Dat blijkt uit een beroepszaak bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. De onderneming vroeg de steun aan in het voorjaar van 2023. Met de steun uit de TEK-regeling schoot de overheid een deel van de gestegen energiekosten voor. Bedrijven konden zo de ruimte krijgen om zich zo voor te bereiden op hogere energieprijzen in de toekomst. De regeling liep van november 2022 tot 2024.

Stadswarmtenetwerk

Dit teeltbedrijf kreeg het maximale voorschot uitgekeerd van € 160.000 en vreest dat een deel van de steun moet worden terugbetaald omdat ze warmte afneemt uit een stadswarmtenetwerk. Deze warmte is buiten de regeling gelaten. Deze regeling was vooral op traditionele gasverwarming (en elektriciteit) gericht. Het teeltbedrijf claimt dat de warmteprijs uit het netwerk gebaseerd is op dezelfde gasprijzen. Bovendien hebben burgers ook energiesteun ontvangen als zij op een stadswarmtenetwerk zitten. Ook is het verbruik van de warmte goed aan te tonen en te controleren.

Het ministerie van KGG (Klimaat en Groene Groei) stelt echter dat bewust gekozen is voor het uitsluiten van warmte voor de regeling. Daar was ook Europese goedkeuring voor. Eerder stelde het dienstdoende ministerie in 2023 op Kamervragen al dat er geen centraal aansluitingsregister is voor aangesloten bedrijven op warmte, zoals dat er wel is voor bedrijven die aangesloten zijn op het gas- of elektriciteitsnetwerk. Het is daardoor moeilijk te controleren voor bedrijven die verwarmen met stadswarmte. Naar schatting 100 tot 250 bedrijven zijn aangesloten aan zo’n stadswarmtenetwerk, schat het ministerie in. Het beroepscollege is van mening dat het ministerie die afweging kan maken en wijst het beroep af.  

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers