Telers investeren extra in speciale glassoorten, zoals gecoat en diffuus glas, om meer licht in de kas te krijgen. Om die extra investering in het duurdere glas niet verloren te laten gaan, is het zaak om onherstelbare beschadiging van het glasoppervlak te voorkomen.
Fluorhoudende producten zijn vanwege de etsende werking beslist niet geschikt voor het reinigen van gehard, gecoat en diffuus glas. Bij diffuus glas is beschadiging van de structuur van het glas mogelijk. Bij gehard glas kunnen zowel waterstoffluoride als ammoniumbifluoride het glas aantasten en voor een lichte blauwe waas zorgen.
Bij gecoat glas beschadigen fluorhoudende producten de coating onherstelbaar, waardoor deze niet meer werkt. waterdruppels die naar binnen sijpelen, kunnen ook aan de coating op de binnenzijde van het glas schade veroorzaken. Hoge drukreinigers kunnen eveneens coatings beschadigen.
Middel testen
Telers doen er verstandig aan om bij hun fabrikant of leverancier van het speciale glas na te vragen welke schoonmaakmiddelen veilig te gebruiken zijn. Bovendien kan het geen kwaad om met een middel eerst zelf of de loonwerker een test aan beide zijden van een ruit te (laten) doen, en de helderheid van het glas te inspecteren alvorens met dat middel verder te gaan.
Schoon water
Om inwerking van middelen op het glas te voorkomen, is eigenlijk alleen schoon water veilig te gebruiken. Aan de buitenkant van de kas is dat met een dekwasser goed te doen. Reinigingsborstels moeten echter niet oud en ingedroogd zijn, maar schoon zijn en uit zachte borstelharen bestaan.
De binnenkant van het kasdek met alleen water schoonmaken is niet eenvoudig. Tomatenteler Cees van der Lans gebruikt bijvoorbeeld vloertrekkers om tijdens de teeltwisseling het geharde glas schoon te trekken, nadat het onder hoge druk is afgespoten.
Lees het uitgebreide artikel over kasdekreiniging in editie 8 (30 november) van Groenten & Fruit.