Doorgaan naar artikel

‘Gifdeken boven Nederland is gezwets’

De afscheidsrede van hoogleraar Frank Berendse roept felle reacties op. “Wat een zwetsverhaal.”

Boeren en tuinders laten zich niet zeggen dat ze een gifdeken over Nederland leggen. Dat is de teneur van de vele reacties op de afscheidsrede van hoogleraar Frank Berendse op boerderij.nl. “De overheid is nog steeds niet bereid een einde te maken aan de gifdeken die over Nederland ligt”, zei de hoogleraar Natuurbeheer en Plantenecologie aan Wageningen Universiteit donderdag bij zijn afscheid. In de akkerbouwgebieden moet het gebruik van bestrijdingsmiddelen drastisch omlaag om akkervogels te redden. Herstel van weidevogels kan volgens Berendse alleen met een hogere grondwaterstand en minder bemesting.

‘Vogels deden het prima in jaren 80 en 90’

De maatschap Eshuis stelt dat vogels het prima deden in de jaren 80 en 90, in akkers en in grasland. Terwijl toen meer gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest werden gebruikt. “Sinds de predatoren volledig buiten schot bleven, is er een enorme achteruitgang ontstaan in de weidevogelstand.”

De familie Miedema is het daarmee eens. “Een natuurgebied hier in de buurt was in de jaren 80 en 90 een gevarieerd landbouwgebied met akkerbouw, gras/mais, ruig greppelland én veel weide- en akkervogels. De landbouw moest eruit en het is met miljoenen euro’s subsidie nu een ruige bende, die zeer geschikt is voor de predatoren.”

‘Meer natuur bevordert juist achteruitgang’

‘Gebakken lucht’ kan de stelling van Berendse niet plaatsen. “Vroeger ging er twee keer zoveel mest op het land met de ketsplaat. Langs de beek lagen geen natuurlijke oevers, zoals nu. Toen zag je kieviten en grutto’s in de wei en langs de beek, nu nergens meer.”

‘DJ-D’ denkt dat juist meer natuur de achteruitgang bevordert. “Verwaarloos eens een hoekje. Bomen en struiken overleven, oftewel schuilplekken voor rovers en niet voor weidevogels. Het is een zwetsverhaal van Berendse. Er is gewoon geen rust meer voor de vogels. Overal zijn mensen en anders wel hun predatoren. Er is 100.000 hectare nep-natuur, waar niet wordt gespoten. Dan moet het daar toch krioelen van de vogels?”

‘Een ganzendeken’

De familie Miedema wijst naar het verkeer en de industrie. “Volgens het RIVM worden de normen voor fijnstof, stikstofoxiden, dioxines, benzeen, PCB’s en zware metalen met een factor 10 tot 100 overschreden boven Rijnmond, bij drukke verkeerspunten en in binnensteden. Er is dus wel een ‘gifdeken’, maar op een andere plek en door een andere oorzaak dan deze hoogleraar stelt. Daar brandt niemand zijn politieke vingers aan.”

W. Geverink ziet een ander verschijnsel op het boerenland. “Hier in Noord-Nederland verdwijnt veel grond onder een deken van ganzen.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jan Engwerda

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin