Het topsectorproject ‘De Waarde(n) van Groenten en Fruit’ doet onderzoek naar de gezondheidsbevorderende stoffen in onder ander koolsoorten. Met een model kan een koolteler op termijn zelf de hoeveelheid glucosinolaten vaststellen.
Research analist Edward Knaven van Avans Hogeschool in Breda ontwikkelt samen met zijn studenten drie analysemethoden waarmee een teler in de toekomst sneller, goedkoper én zelf de concentratiewaarden in zijn groente en fruit kan bepalen. Het gaat onder andere om glucosinolaten in kool, deze stofjes kunnen ontstekingen in het lichaam tegengaan, werken preventief tegen kanker en versterken ons immuunsysteem. Daarnaast ligt lycopeen in het onderzoek, een plantaardige stof die in tomaat en peen zit. Lycopeen kan mogelijk de ontstekingswaarden in ons bloed verlagen en daarmee het risico op het ontwikkelen van welvaartsziekten verkleinen.
Meetmethoden
Parallel aan het onderzoek naar de inhoudsstoffen, wordt er een aantal meetmethoden ontwikkeld om te kunnen definiëren wat de inhoudsstoffen en gezondheidseffecten zijn van specifieke groenten- en fruitsoorten. Het doel is om drie methodes te ontwikkelen waarmee inhoudsstoffen zoals lycopeen en glucosinolaten snel gemeten kunnen worden. Dat meten kan nu ook al, maar is een kostbare en tijdrovende aangelegenheid.
Edward: “Je stuurt als teler een aantal samples op naar een laboratorium en dan duurt het een paar weken voordat je de uitslag krijgt. Wij willen een aantal innovatieve meetmethodes ontwikkelen die efficiënter, sneller en goedkoper zijn en waarmee een teler zelf – ter plekke – kan controleren wat en hoeveel er in zijn product zit. Als we een goed model hebben, kunnen we daarna een handzaam meetapparaat gaan ontwikkelen.”
Partners
Betrokken partners in het project ‘De waarde(n) van Groenten en Fruit’ zijn onder andere de zaadfirma’s Bejo, Nunems/BASF en Taki. Verder onder andere Best Fresh, Delphy, Groen Agro Control, HAS Green Academy, Koppert Biological Systems en Koppert Cress.