Doorgaan naar artikel

‘Gezond en fris tomatengewas’

“Het gewas is gezond, groen en groeizaam met mooie trossen, waarvan de tomaatjes even groot zijn en een mooie vruchtkleur hebben”, zegt Wesley van Schie van tomatenbedrijf L.A. van Schie in Kwintsheul.

Op 30 augustus is de kop uit de tomatenplanten gehaald. “Bij het koppen waren de laatste trossen op het moment van zetting iets aan de zwakke kant. Toen oogde het zwak, maar ze zijn toch heel sterk uitgegroeid.” Een week na het koppen is de nabloei van de bloempjes die toen nog niet bloeiden eraf gehaald. Hierdoor is wel een verschil in aantal vruchten per tros ontstaan. Het varieert van 4 tot 10 tomaatjes per tros. Van Schie: “Nu hebben we hele mooie uniforme vruchten met een aardige grofheid.” Er hangt nog anderhalve tros aan de plant, waarvan de tomaten los worden geoogst. Eind oktober is het einde oogst.

Botrytis niet verder doorgezet

De schimmeldruk van Botrytis is nog steeds hoog. “De schimmelsporen hangen in de kaslucht. Maar gelukkig hebben we naast donker weer met regen ook goed nazomers weer met zon gehad. Dat is gunstig geweest voor een niet verdere verspreiding van Botrytis. We zien dat als er met bladsnijden per ongeluk in een tomaat wordt gesneden de wond opdroogt en niet gaat rotten.”

Toch zijn de aangetaste en zwakke planten wel uitgevallen. De uitval, die in de zomer al behoorlijk groot was, is echter niet zo extreem hoog geweest als in eerste instantie werd gedacht. In deze periode is het relatief meegevallen. Het gewas heeft geen last van meeldauw.“Macrolophus is nog steeds verrassend aanwezig, want meestal verdwijnen ze aan het einde van de teelt”, aldus Van Schie.

Door minder zonlicht, wat een belangrijke productiefactor is, en plantuitval door Botrytis verwachten we dat de uiteindelijke productie 3 kilo per vierkante meter minder is

Slecht lichtjaar

De totale productie komt lager uit dan vorig jaar. “Door minder zonlicht, wat een belangrijke productiefactor is, en plantuitval door Botrytis verwachten we dat de uiteindelijke productie 3 kilo per vierkante meter minder is dan geprognotiseerd. Dat is op zich niet zo vreemd, want tot en met week 40 hebben we dit jaar 19.500 joules minder zonlicht gehad. Dat is de hoeveelheid licht van een goede zomerse week, waarbij we de die 3 kilo kunnen oogsten. Licht is dus van grote invloed.”

Tweemaal ontsmetten

In begin november wordt de kas leeggeruimd. Het gewas, de steenwolmatten en het loopfolie gaan eruit. Van Schie: “Daarna gaan we kas plantrestvrij maken door de tomaatjes en bladresten, maar ook onkruid, wat heel belangrijk is, weg te halen van de grond.” Vervolgens wordt de kas schoongespoten met waterstofperoxide. Voor ontsmetting gaan de stekers van de druppelaars in een oplossing met waterstofperoxide en salpeterzuur. Ook de leidingen van het watergeefsysteem worden hiermee een nacht volgezet.

Nadat het nieuwe loopfolie en de nieuwe steenwolmatten zijn neergelegd, vindt opnieuw ontsmetting met waterstofperoxide plaats. Op 25 november vindt de nieuwe planting van hetzelfde ras Mediax plaats.

Hoge energieprijzen

Over de hoge energieprijzen zeg Van Schie: “De energiemarkten zijn zeer bewegelijk, waar weinig over valt te zeggen welk kant het op gaat. Zoals we altijd al doen, proberen we steeds efficiënter te telen om daar waar mogelijk op energie te besparen. We gaan weer een vast AC-folie in de kas trekken en met een beweegbaar energiescherm, proberen we stookkosten zo laag mogelijk te houden.” Op deze locatie wordt gebruik gemaakt van warmte van de buurman en op de andere locaties van het tomatenbedrijf is aardwarmte beschikbaar. De rest van het benodigde gas moet worden bijgekocht in de daghandel. “We hopen dat de prijzen zakken en dat het allemaal meevalt.” Hij geeft nog aan dat de kas in november een maand leeg ligt, waarin niet gestookt hoeft te worden.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wesley van Schie

is teler van losse tomaten bij L.A. van Schie in Kwintsheul

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin