Het is halverwege week 42, en het einde van de komkommerteelt nadert bij Ben Bolleboom in Nootdorp.
“De prijzen lopen een beetje op, dus we gaan nog even door, maar het zal geen weken meer duren. En als de prijzen gaan zakken, dan stoppen we in week 43 al.”
In het staartje van de teelt is het altijd lastig om de kwaliteit op een hoog niveau te houden, maar het valt Bolleboom niet helemaal tegen. “Het gaat beter dan afgelopen jaren. We hebben er ook aardig wat werk in gestoken om het gewas open te houden. Nog tot eind september is er een blaadje uit gehaald. Dat gewaswerk betaalt zich nu terug in de vruchtkwaliteit.”
Donkere periode
Momenteel blijft de arbeid beperkt tot alleen oogsten. “Twee keer een rondje per week. Het is oktober. Dus het is nog een beetje uitmelken.” De productie in deze eindfase is vergelijkbaar met die van vorig jaar. “In september hebben we een aardige productie gehad, ondanks het mindere weer. In oktober hadden we wel lagere producties. Die donkere periode in september heeft toch groei gekost.”
Niet te veel luchten
De nachttemperatuur staat ingesteld op 20 graden Celsius, na een voornacht van 19 graden. In de ochtend wordt naar de 21 graden gestookt. Die temperatuur wordt ook de rest van de dag aangehouden. “We proberen niet te veel te luchten, met het oog op Botrytis. We zorgen dat er geen kou op de plant kan slaan.”
Drain blijven realiseren
De watergift is niet meer zo hoog in deze periode van het jaar. “Al proberen we elke dag nog drain te realiseren, anders kunnen de matten te droog worden. We hebben al een paar jaar Master Dry steenwolmatten. Die willen naar het eind toe wel eens wat droog worden.”
De EC in de mat ligt rond de 3,7 mS/cm. “We proberen de mat hoog in de EC te houden, voor de kwaliteit van de komkommers.”
Luis
Aan plagen is er van alles een beetje te vinden. “Het hele jaar zit er al wat trips, maar gelukkig hebben we het beperkt kunnen houden. Spint was ook even lastig, maar is nu onder controle. In het laatste staartje hebben we nog wat luizen. Misschien dat we een paar hoekjes die vies worden nog even aanpakken, maar verder accepteren we het gewoon met nog slechts een enkele week te gaan.”
Tegen Botrytis moest een paar keer een bespuiting uitgevoerd worden. “Daarmee pak je meeldauw ook gelijk extra mee, al voer je daar ook al de standaard behandelingen tegen uit.”
Auteur: Peter Visser