“Nee, de schadevergoeding naar aanleiding van de overstroming van de Maas is nog niet binnen”, geeft Wim van den Eertwegh in Kessel (L.) op 26 oktober desgevraagd aan.
“Toevallig heeft vanmorgen de taxateur hier nog aan tafel gezeten. Die moet voor Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een rapport opstellen, dat duurt maximaal 12 weken. Als er dan handtekeningen onder komen te staan, kan het nog zeven weken duren voordat we geld ontvangen, dan zitten we op 20 weken nadat het op 15 juli gebeurd is.”
Omzetverlies buiten regeling
Een perceel rabarber van Van den Eertwegh verzoop. “Dat is een meerjarig gewas. Volgens de regels krijg je alleen de gewasschade van dit jaar vergoedt, maar dus niet de opbrengst van de jaren die nog hadden moeten komen. Dat geldt als omzetverlies en dat valt buiten de regeling. Bij ons gaat het maar om één perceel, maar toch. En je bent ook nog potentieel plantmateriaal kwijt voor komend jaar. Dat omzetverlies geldt ook voor bijvoorbeeld boomgaarden en dan gaat het om heel andere bedragen. Ik denk dat daarover met RVO nog wel enige discussie gevoerd gaat worden.”
Goed aan gewicht
Wat zijn Chinese kool betreft, zit Van den Eertwegh in zijn laatste twee plantingen. “Die zijn van de eerste en tweede week augustus. We oogsten totdat de vorst invalt, ik schat in dat we nog wel een maandje bezig zijn. Er staat nog een planting van 30.000 en eentje van 40.000 met het ras Emiko. De groei is er wel uit en hij begint wat te slijten, maar ze zijn goed aan hun gewicht. Dat moet ook wel, want er is minder licht en instraling en de temperaturen nemen af. Het heeft hier deze week op het randje af net iets gevroren. Maar met een extra blaadje eraf is er voor de verse markt nog een prima kwaliteit van te maken.”
Aantrekkende prijzen
De vraag naar Chinese kool trekt bij ZON fruit & vegetables weer wat aan. “De afgelopen twee weken kon je de invloed merken van de herfstvakanties. Deze week trekken de prijzen weer wat, die gaat naar 30 cent per kilo. Dat gaat wel weer, zou ik zeggen.”
Druk koolvlieg
De schimmeldruk is met de toegestane behandelingen met een veiligheidstermijn van drie weken binnen de perken te houden. De druk van koolvlieg was er in de eerste weken van augustus rond het planten nog wel. “In tegenstelling tot enkele jaren geleden, merk je dat de koolvlieg langer speelt. Bij die plantingen moet je tegenwoordig wel wat tegen koolvlieg doen om niet voor verrassingen te komen staan.”
Rustig seizoen
Terugblikkend stelt Van den Eertwegh vast dat dit seizoen rustig is verlopen. “Dit jaar eens een keer niet een extreme hitteperiode en hier is regelmatig een mooi buitje gevallen. De groei verliep dus mooi gelijkmatig, van inwendig bruin is dit jaar helemaal geen sprake geweest.”
Auteur: Stan Verstegen